Главчев иска НС да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО

Тя ще се проведе от 9 до 11 юли в американската столица Вашингтон

OFFNews 20 юни 2024 в 17:20 1155 1

Премиерът Димитър Главчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев пита Народното събрание кой да представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствения пресцентър.

Тя ще се проведе от 9 до 11 юли в американската столица Вашингтон. Днес Главчев е изпратил писмо до новоизбрания председател на 50-ото Народно събрание (НС) Рая Назарян и до парламентарните групи, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата среща на върха на НАТО.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни-членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения, посочва в писмото си премиерът.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна членка на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване, отбелязват от пресцентъра на МС.

Премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  200

  1

  демотиватор

  20.06 2024 в 19:49

  Само да не е президентина!
  Инак, без да съм им избирател, нямам нищо против и да е например и някой от ППДБ, когото те изберат.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите