ГЕРБ ще преговаря с хората на Бареков за коалиция

Нели Чолашка 17 октомври 2014 в 07:47 11346 13

Николай Бареков

Преговорният дамски екип на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, ще преговаря днес в Народното събрание с "България без цензура" (ББЦ) на Николай Бареков.

След като повече от година Бареков изговори какво ли не срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от ББЦ вчера обявиха, че нямат сериозни различия с ГЕРБ по целите, посочени от партията на Борисов като приоритетни в 18 точки.

Час преди края на преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт вчера, които приключиха със споразумение, от ББЦ публикуваха на сайта си декларация, с която заявяват, че са склонни на компромиси при предстоящите преговори с ГЕРБ, в името на стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

"Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура“ заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

Нито потребителите на ток, нито земеделските производители, нито вложителите в КТБ могат още дълго да търпят царящия в управлението хаос. Още по-малко ще се съобразява с политическата суета настъпваща зима или пък падежът по външния дълг.

В тази връзка, влизайки на преговори с партия ГЕРБ, която по силата на Българската конституция е длъжна да се опита да състави правителство, завяваме, че желаем искрено бъдещето управление на страната да се ползва с възможно най-широка парламентарна подкрепа. Това ще даде сила на изпълнителната власт да предприеме тежки реформи, които са неминуеми. В същото време - повече партии, подкрепящи управлението, означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност една партия, коалиция или отделни депутати да рекетират бъдещето правителство.

Преди да обявим публично условията за нашата подкрепа, не можем да не се спрем на резултатите от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок. Не бихме го правили, ако не се почувствахме пряко засегнати от някои изказвания на колегите", обявиха хората на Николай Бареков.

Бареков няма да е депутат в националния парламент, той реши да остане в Европейския парламент.

"България без цензура" успя да вкара 15 депутати и още преди да заработи 43-тото Народно събрание един от тях обяви, че се цепи от групата - учителката Ана Баракова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!