Бареков иска коалиция с ГЕРБ

Offnews 16 октомври 2014 в 16:04 4164 15

Партията на Николай Бареков "България без цензура" заяви твърдата си подкрепа за бъдещо коалиционно правителство начело с ГЕРБ. 

От партията на бившия журналист, който в предизборната си кампания се заканваше да "смачка" Бойко Борисов "като хлебарка", заявяват, че избирателите са посочили, че искат държавата да бъде управлявана от възможно най-много партии и че партията е готова да отстъпи от "много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство". 

Нито потребителите на ток, нито земеделските производители, нито вложителите в КТБ могат още дълго да търпят царящия в управлението хаос. Още по-малко ще се съобразява с политическата суета настъпваща зима или пък падежът по външния дълг, се казва в съобщението на ББЦ.

Според партията на Бареков правителството трябва да има възможно най-широката парламентарна подкрепа, за да може да бъдат извършени тежки реформи.

В съобщението се отговаря и на критики от страна на Реформаторския блок.

Първо: Лепенето на етикети беше практика на едни отминали времена и лидери, с които – надявахме се – Реформаторите са се разделили. Очевидно сме се надявали напразно.

Второ: Нелепо е ББЦ да бъде сочена като някакъв корупционен политически модел, при положение, че тя е съставена от партии и личности, които до сега не са участвали във властта. За разлика от обвинителите ни, които са все ярки членове на най-малкото спорни досегашни управления. Ние нямаме в редиците си министри на Тройната коалиция, нямаме приватизатори на България, нямаме хора, били 20 години най-важните заместник-председатели на ДПС.

Трето: На току-що приключилите избори не нас хванаха да купуват гласове, а именно Реформаторския блок.
И последно: Не ние държим партийните си пари в КТБ при преференциални условия и не представители на ББЦ са най-горещите застъпници на личности от задкулисието.

Според ББЦ колегите им от РБ правят подобни изказвания, за да "си вдигнат цената", "но точно пред тази практика за извиване на ръце ние сме твърдо решени да не отстъпваме".

"Видяхме как го правят „Атака“ в два поредни парламента. Не е нужно два-три пъти да отпиеш от оцета, за да разбереш, че е вкиснат. ГЕРБ ще получат нашата подкрепа въз основа на възможно най-много сходства в програмите ни, и в никакъв случай няма да чуят от нас условието: „Ще си играем с теб, но ти трябва да зарежеш лошите другарчета“, се казва още в съобщението.

Според ББЦ на 5 октомври българските избиратели са заявили искането си за широко управление и че не желаят нито една партия да преяжда с власт. 

Можем да намерим много неща, които да ни разграничават с всеки субект на политическата сцена, но нашата идея е да намерим онази формула, която ще осигури стабилно правителство. Това е най важното, защото и най-лошият мир е за предпочитане пред най-добрата война, завъшва съобщението.

Консултациите между ГЕРБ и ББЦ са планирани на 17 октомври.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!