ГЕРБ популистки поискаха отмяна на сертификата и висока компенсация за цената на тока

Йорданка Веселинова 22 декември 2021 в 09:56 2166 1

Снимка Архив - БТА

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска промяна в дневния ред на Народното събрание и включването на две техни предложения - отмяна на зеления сертификат в страната, както и въвеждането на компенсаторен механизъм за небитовите потребители.

Първото предложение направи Десислава Атанасова. То беше техният алтернативен вариант, след като народните представители отказаха да си въведат зелен сертификат, отхвърляйки първото предложение на ГЕРБ-СДС за задължителен зелен сертификат за депутатите.

Второто беше на Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители, които настояха за компенсации за небитовите крайни потребители на електоенергийния пазар. Те предлагат компенсациите да са в размер до 75% от разликата между прогнозната пазарна цена и средномесечната на "пазар ден напред", както и компенсациите да бъдат със задна дата - от 1 декември 2021 г. Добрев аргументира предложението си с цената за днес, която днес се очаква да надхвърли 1000 лв.

В понеделник вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че исканите компенсации от бизнеса в размер на 3/4 от разликата в цените са твърде високи.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обаче заяви, че проекторешенията не могат да бъдат гласувани в зала, защото според приетия миналата седмица правилник, е необходимо те да бъдат разглеждани първо в парламентарните комисии.

Докато Минчев аргументираше отказа си, депутатът от ГЕРБ Маноил Манев иронично пляскаше. Христо Гаджев пък прочете точката от правилника и призова с Минчев да четат заедно.

От ГЕРБ обаче заявиха, че двете проекторешения са по спешни теми и не могат да търпят отлагане във времето. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова настоя, че темата за зеления сертификат не може да бъде решавана например след 40 дни, както се случи в Министерски съвет. Тошко Йорданов, който е и противник на противоепидемичните мерки, заяви, че има логика в това предложение на ГЕРБ.

За темата с компенсациите за небитовите потребители тя заяви, че цените се увеличават и трябва да се действа спешно. Тя допълни, че въпросът може да бъде разгледан във вече функциониращата комисия за енергийната криза, както изисква правилникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови