ГЕРБ подкрепиха БАН в искането ѝ за по-висока субсидия

Ружа Райчева 09 февруари 2022 в 16:23 3377 2

Снимка OFFNews

ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложение между първо и второ четене за увеличение на бюджета на Българската академия на науките за 2022 г.

По-рано днес от БАН заплашиха, че ще свалят правителството с протести заради ниската субсидия за 2022 г., която - според учените и служителите в Академията - е "вредна, опасна и обидна".

"През годините сме водили много разговори с БАН за по-добро финансиране. През последните 4 години субсидията беше увеличена с 60%. Да, сигурно те ще кажат, че това е закъсняло увеличение, но то е факт", каза бившият образователен министър Красимир Вълчев. 

По думите му сега, когато са дошли по-умни, знаещи и почтени управляващи е било редно да увеличат още субсидията на БАН. 

"Само финансовият министър Асен Василев вярва, че инфлацията в България е едноцифрено число, а тя отдавна е двуцифрена на годишна база. Подкрепяме исканията на БАН, също подкрепяме и исканията на висшите учебни заведения за допълнително финансиране", заяви Вълчев. 

Според него заплатите цялостно ще изостанат спрямо растящата инфлация и с това ще намалеят и отделните възнаграждения във ВУЗ-овете. 

"Министърът на финансите се запъна да компенсира бизнеса и публичните организации. В резултат на това те са обезкървени", каза още Красимир Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

10.02 2022 в 08:10

наука се прави с пари, както и спорт

ако няма пари, качеството намаля и кадрите рефлектират

ако има пари, има база за по добри кадри, но старите трябва да се разчистят

т.е., какви са критериите за добра наука?

 
X

Да помогнем на украинските деца!