ГЕРБ пита вербувана ли е Албена Симеонова. НС изслушва извънредно ДАНС. Тя не се чувства виновна

Депутатката твърди, че помогнала на арестуван англичанин да си плати тока в нейното село. Опоненти я подозират в съучастие

Йорданка Веселинова 11 януари 2023 в 12:58 4652 0

Архив

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Албена Симеонова

Вербувана ли е от издирван престъпник депутатката Албена Симеонова от "Демократична България"? Този въпрос в декларация от трибуната на Народното събрание поставиха от ГЕРБ-СДС, а по-късно по искане на бившия вътрешен министър в кабинета "Борисов 3" Христо Терзийски депутатите решиха за изслушат вътрешния министър и председателя на ДАНС по казуса.

Скандалът възникна след ареста на издирван от Интерпол англичанин в плевенско село. Там депутатката имала имот и била виждана да разговаря със задържания. Самата тя отрича да го познава добре и казва, че му помогнала да си плати тока, защото само тя в селото говорела английски.

Вчера при специализирана операция в плевенското село Любеново бе задържан 28-годишният британец Давид Бодил, който е бил издирван с червена бюлетина от Интерпол. Англичанинът е търсен за съпричастност към терористичен акт. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби. В дома му в Любеново пък е открито незаконно оръжие, за което предстои да му бъде повдигнато обвинение. 

Името на Албена Симеонова бе замесено в казуса, тъй като по информация на Би Ти Ви по нейна молба той бил приютен в селото от друга жена. Симеонова има имот в селото. Пред БНТ вчера тя коментира, че няма нищо общо със задържания и не е предполагала, че той се издирва от Интерпол. По думите ѝ тя е разговаряла с него веднъж - след Нова година, когато му помогнала да си плати тока, защото само тя в селото говорела английски. Познавала неговите баба и дядо, които преди да починат живеели в селото.

Темата продължи в пленарна зала днес. В началото на пленарния ден Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС в декларация попита дали депутатката е била вербувана от Бодил:

"Беше задържан издирван терорист, в чийто дом са открити взривни вещества, но и тежко оръжие. Досег с този човек в продължение на повече от месец е имал наш колега народен представител. Била е заблудена до такава степен от неговия миловиден външен вид, че в медиите го нарича абсолютно нормален човек."

Той намекна, че Симеонова може да е замесена в нелегална дейност и продължи:

"Нашето притеснение нямаше да бъде толкова голямо, ако ние не отчитахме един много дълбок пробив в сигурността на най-чистата, най-добрата, най-хубавата партия в този парламент, която знаем, че редиците ѝ са имунизирали от това в редиците ѝ да се инфилтрират радикални или престъпни фактори."

Тази реторика продължи съпартиецът му Маноил Манев, който се усъмни, че Симеонова е вербувана, защото като депутат помагала на обвинен в тероризъм човек да се устрои.

Няколко часа по-късно Христо Терзийски предложи парламентът да изслуша служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев. 

Междувременно Албена Симеонова заяви пред журналисти, че с голям интерес ще слуша какво ще кажат службите, както и че не се чувства виновна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки