ГЕРБ дразни партията на Трифонов със законопроект за мажоритарни избори

OFFNews 20 април 2021 в 09:54 4333 0

Снимка Александра Маркарян

Страната да се раздели на 234 едномандатни избирателни района с приблизително еднакъв брой население, още 6 ЕИР да има в чужбина. Парламентарните избори да се провеждат по мажоритарна система, предлага в свой законопроект за промяна на Изборния кодекс ГЕРБ. Документът е внесен в парламента. 

Всички кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една формация и само в един едномандатен изборен район. Проектът предвижда за избран да се счита кандидатът, който е получил повече от половината гласове в ЕИР.  Ако никой не е получил толкова, се произвежда втори тур, на който е избран кандидатът с най-много гласове.

Месец преди първия вот по тази система сънародниците в чужбина трябва да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната пред сайта на ЦИК, предвижда законопроектът. Предлага се и наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден. 

В мотивите си от ГЕРБ посочват, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии, които биха влезли в парламента. Мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности в определения район, запознати с проблемите на местните хора, обясняват още от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов се мотивират и с резултатите от референдума, проведен през 2016 г. от сегашния лидер на ИТН Слави Трифонов, според които мнозинството българи е "за" мажоритарен вот. С промените в Изборния кодекс ГЕРБ провокира партията на Трифонов с аргумента, че двете политически сили имат мнозинство за прокарването на мажоритарния вот. 

"За да се въведе мажоритарна избирателна система, се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни района на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот. И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", коментира във фейсбук преди дни Трифонов, който се възстановява от COVID-19 в дома си.

Пълният текст на законопроекта може да бъде видян тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови