Quantcast

Ген. Атанасов: Свързани с протестите са подслушвани незаконно 300 дни

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2015 в 10:23 5899 18

Ген. Атанас Атанасов

Снимка Гергана Костадинова/БГНЕС

Ген. Атанас Атанасов, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание

"Има няколко други случая, свързани с професионалното управление на МВР, които са много по-скандални от случая "Лясковец". Например начинът, по който оперативно са, забележете, обгрижвани протестите. Провеждани са оперативно-технически мероприятия, СРС-та в продължение на 300 дни по отношение на определени среди и лица, което е много тежък скандал. Това е нарушение на конституцията и много тежко погазване на законите."

Това обяви председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов в интервю за bTV.

"Не знам кои са конкретните подслушвани лица, но знам, че става въпрос за широкомащабна операция, провеждана от няколко институции съвместно - от МВР, от ДАНС, ДАТО са намесени. Нека станат ясни резултатите от всички проверки, които са правени", каза още ген. Атанасов.

Той коментира и резултатите от проверки по негов сигнал, свързан с подслушването на бившия депутат от ДПС Касим Дал. Информацията за това подслушване, извършвано по анонимен сигнал, според който Дал стоял в основата на подготвян атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан и депутата от ДПС Делян Пеевски, излезе през август 2014 г.

"Установено е, че така нареченият сигнал за това подслушване е абсолютен фалшификат. Телефонът на г-н Дал е бил включен за подслушване в момента на подаване на сигнала при условие, че в този сигнал неговото име не съществува изобщо и няма никаква връзка. Това е било политическа услуга на силната партия ДПС към него. Между другото, нещо важно - заради този сигнал е осигурена комфортна охрана на господин Местан от НСО, транспорт и комфортна охрана. Всичко това са едни измами ужасни, които са довели до злоупотреба с власт от длъжностни лица на високо ниво в службите и трябва да се потърси отговорност за това", заяви Атанасов днес.

"Тези опорни точки, които се дават на ДПС за разиграване на тези сценарии, се фабрикуват в онзи университет, който съкратеното му име е УБИТ, Библиотекарският, така наречен. Там е интелектуалното звено на сарайско-библиотекарската групировка, което формира тези опорни точки", каза още Атанасов.

Той поясни, че вътрешната комисия в НС вчера е обсъждала отново темата "Лясковец" заради сериозни жалби, постъпили в деловодството на парламента, сред които и жалба от майката на убития командос Емил Шарков. Тя е поискала нарочна комисия в Народното събрание да разследва случилото се. Припомняме, че на 14 март 2014 г. специализиран отряд щурмува барикадиралия се в жилището си в Лясковец Петко Петков, за да го арестува и изземе незаконно притежавано от него оръжие. При акцията загина командос Шарков.

Според ген. Атанасов в случая "Лясковец" "става въпрос за много ниска компетентност на ръководилите операцията и за висока самонадеяност от тяхна страна".

"Този случай не е трябвало да бъде разрешен с използването на специализиран отряд. Това е пълен абсурд. Грешното решение е взето от главния секретар на МВР (Светлозар Лазаров - бел. ред.). Той е подписал заповедта за използването на отряда и е утвърдил плана. Най-скандалното е, че по време на втората проверка, разпоредена от служебния министър Йордан Бакалов, дисциплинарната комисия на Инспектората, провеждайки всестранно, обективно и пълно изясняване на случая, е съставила свой план и е поискала среща с главния секретар, за да му зададат някои въпроси, а той е отказал да се срещне с дисциплинарната комисия. Впоследствие е направен опит да му се предоставят писмени въпроси и той е отказал отново с обяснението, че е дал обяснение там, където трябва. Това е демонстративно неподчинение на този държавен служител. За другите държавни служители в МВР, които демонстрират неподчинение към ръководителя се предвижда уволнение. Обяснението, че е подписал някаква декларация да пази следствена тайна е пълен абсурд, защото съгласно Закона за МВР дисциплинарната отговорност се реализира независимо от всяка друга отговорност. Той и вчера направи опит по този начин да се измъкне в комисията", коментира Атанасов.

Той припомни, че не еднократно е искал оставката на Лазаров, но че според сегашната процедура никой не може да го отстрани от длъжност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 15:42

Тези комисии си ги създават в парламента, защото малко им се струват парите, които получават. Малко им са и тези 1800 лева на месец, уж за секретари, съветници. За всяко участие в комисии им се начисляват допълнително пари, без значение едали вършат нещо или само са си съставили такава комисия.

10.02 2015 в 15:38

Кои са подслушвани? Протестиращи или "свързани с протестите"? Протестиращи имаше няколко дни, а през останалите т.н. 300 дни имаше два-три вувузела и толкова барабани. Имаше и един бивш железничар, пенсионер, търсещ телевизионните камери.
Някой иска да се покаже голяма работа, че чак са го проследявали, подслушвали. Те всички май се вземат за Никола Филчев!

05.02 2015 в 23:37

Тези дни в центъра на столицата протестиращи граждани са засекли и подробно документирали цивилен сътрудник на Министерство на вътрешните работи (МВР), който заснема без тяхното знание и съгласие лицата на протеста. Сътрудникът е работил с няколко дигитални камери и е проследил протестното шествие от Министерски съвет до Орлов мост, като няколко пъти е влизал за минути в обозначен полицейски автомобил Opel „Astra“ с регистрационен номер CA-6917-MM (вероятно за да обслужва техниката). Тази негласна дейност на МВР напомня по застрашаващ начин противозаконния регистър с хомосексуални граждани, чието съществуване и поддържане от страна на силовото ведомство стана обществено достояние през ноември.2011 г., когато МВР представи заверен „вярно с оригинала“ препис от регистъра като доказателство пред Софийски градски съд (СГС) по дело срещу тогавашния независим народен представител Владимир Кузов. Във връзка с това беше разкрито, че регистърът е бил започнат по време на комунистическия режим от Държавна сигурност (ДС), когато хомосексуалната ориентация съставляваше престъпление, но днес продължава да се поддържа и актуализира негласно от МВР (въпреки категоричните законови забрани). Засичането на цивилния сътрудник на МВР, който документира лицата на протестиращи граждани, напомня и за опита на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) от октомри.2012 г. да състави регистър на наркотично зависимите лица, подложени на метадоново лечение (който опит се провали поради решителната съпротива на лекарите, защитили лекарската тайна и отказали да сътрудничат в нарушение на Хипократовата клетва). Очевидно разразилите се скандали не са довели до каквото и да било ценностно преосмисляне в редиците на МВР.

Още по темата – в нашата статия „ЦИВИЛЕН СЛУЖИТЕЛ ОТ МВР ЗАСНЕМА ТАЙНО ЛИЦАТА НА ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ В СОФИЯ“ от 16.07.2013 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=4#130716

05.02 2015 в 21:19

А зимата, когато падна първото правителство на Буда, колко бяха подслушвани, генерале?
Аз разбирам, че трябва да крепиш статуквото, но чак пък така...
Спомняш ли си, че тогава имаше много бити, много арестувани? Спомняш ли си, че бронетранспортьори и снайпериси имаше, а приятелите ти безсрамно рекоха, че е заради честването на кончината на Левски? Нас българите ли вардят със снайперите да отдадем почит на Дякона, или вардят собствените си кожи?
Така ли беше, Атанасов?

05.02 2015 в 18:23

В цялата тази радостна възбуда трябва да има и една доза здравословна скептичност, по следните причини:

А. Къде е негово омбудсманско светейшество, папата на справедливостта, моралний компас на разкекерената гемия на гражданското общество в тоз момент?

Б.Къде са скокливите, приказливи и поврътливи и вечно готови за интервюнца адвокатчета-адвокатченца - Екимджиев и онзи, брадипсихичния дето сега щял от адвокат да става мъдя в европейский мъд за пра'ата на човека? Йонко бе, от Хелзинкския вертеп.

В. Къде са Флашка Патрашкина, Патрашка Кокошкова и останалите разследващи кокошки. Тук не пишем Маргарита Михова - Тадаръкова-Розенкройц и ептен улавия виснал Dick-ov. Те и тримата са жертва на едно и също историко истерическо време имат една и съща диагноза и излишна възбуда само би им утежнила състоянието. Обсесивно-компулсивен синдром, както свенливи дофтори наричат перушанлъка и изкукуригването.

И така, стигаме до контролираното и организирано подпръцкване. Знаейки и познавайки тоз бравурен генерал, тоз офицерин на честта и пагона, тоз храбрий человечец и неговите тънки миндибурлъци си задаваме въпроса:

1. какви са правните бариери -да не се оповести В ДЕТАЙЛИ една АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ?.

2. Какви са пречките да не се извадят на показ престъпните похвати, способи и мероприятия установени вече?

...Защото, така пусната, тази абсолютно сериозна новина, пусната по този начин, придобива лека миризма на фъсня. Каквито е ведъж са предлагали на носовете на на електората!

ИСТИНАТА! БЕЗ УВЪРТАНИЯ! Останалото - мирише на анонс за сделка! Не сме забравили пияницата Добрев и "Гоце" и партнера им по мръсотии и задкулисие Манго Драгалеску от лабораторията "Радио Ереван"!
Да не свърши всичко само със свенливи намигания на генералчето и въздушни целувки?

05.02 2015 в 14:29

Ей сега ако не спукат трътката на оня комунистически плазмодий йОвчев по устав пък на... Тоя има сумати консултантски фирми които "консултират" в областта на енергетиката, че ако не го напънат като трудовашка количка на баир все едно нищо не са направили...

05.02 2015 в 13:48

ма турбухчо,наистина си гламав, или що ли?
Кой да сезира-Цацаратурата ли ,пленена и обслужваща ДПС-то и олигархията.Да не си фанал мозъчно възпаление?

05.02 2015 в 13:44

Станчева, да сезира съответните органи, а не да вади половинчата информация или да говори каквото не му е позволено да говори.

05.02 2015 в 13:42

Имаме пробив-Това е един от малкото случаи, в които съм съгласна на 100% с Кънчо-нека продължим обаче да питаме и разсъждаваме!
Защо не се приема все още закон за Службите и МВР -с ясно написани, недвусмислени, не подлежащи да тълкуване правила, права и Отговорности, предел на допустимост и т.н.?
Не се приема защото.... ние знаем, вие също! Защо е тази съпротива срещу закона?
Защото Службите няма да могат да се използват за рекет, няма да могат да се използват за политически натиск,няма да се преследват граждани заради политически пристрастия- освен забранените със закон дейности, а трябва да бъдат надпартийни и държавни.
И тогава ще трябва да си вършат работата -да ловят национални предатели като Болен Лидеров, да пазят националният суверенитет и посегателствата в/у него от вътрешен и външен враг,/Руски,радикален ислям/ пребиваващ на наша територия.. и т.н и т.н.

05.02 2015 в 13:20

Като прочета или чуя "подслушвани незаконно" пред очите ми оживява една пипонеста тиква с 2 антени отстрани вместо уши. Какво стана с него? Оправдан ли е? Какво стана с еманацията на български шапкарски гений - Радко Отверката? Този Бил Гейтс на магнитните носители, този титан на мисълта, осъден ли е?
Сега Наско от село Батин Русенски окръг отново надига глава в опит да настигне останалите.
Подслушвало се било. Както казват старите рускини от Поморие - "Имеет си хас-с-ссс!"
Колко пъти прекрояваха правилата за СРС? Какъв е резултата от това? Днес продължава ли тази практика на подслушванията?
Президентчето води ли разговор с изключен телефон и извадена батерия?
Въобще къде е границата в подслуванията? Границата между законно и незаконно? Или трактовката е според зависи - дали сме на власт или не сме?
И в двата случая жалки изглеждат тези дето си мислят, че са на власт!
:)))))))))))