Фрийдъм хаус: Правителството на ГЕРБ възроди вредни практики от периода след Прехода

Мая Младенова 20 април 2022 в 09:43 9386 5

Снимка Източник: Фрийдъм Хаус

Тъмнозелено: консолидирана демокрация; по-светло зелено: полуконсолидирана демокрация; оранжево: преходно управление или хибриден режим; лилаво - консолидиран авторитарен режим

Най-старата американска неправителствена организация "Фрийдъм хаус", която работи за демокрацията по света, обяви годишния си доклад за състоянието на страните в преход, сред които е и България.

Заключението е, че корупцията остава най-очевидната слабост на демокрациите в страните, намиращи се между Централна Европа и Централна Азия. Следващата очевидна слабост са независимите медии. В увода към доклада България специално е посочена като пример за това, а правителството на ГЕРБ - като конкретен виновник:

"Истинският обхват на завладяването на държавата в дадена страна обаче често излиза наяве едва след като корумпираното правителство бъде отстранено. Неотдавнашните смени на властта в България (2021 г.) и Словакия (2020 г.) разкриха обезпокоителни модели на покровителство, конфликти на интереси и непрозрачни сделки, като бившите управляващи партии Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) и Посока-Социална демокрация (Смер-СД) очевидно възродиха вредни практики от периода непосредствено след прехода от комунизъм."

Друг извод, в който България се споменава, засяга либералните ценности:

"Ротацията (на властта - б.а.) на новите национални или местни лидери в страни като България, Хърватия, Чехия, Словакия и др. подчертава разочароващата асиметрия между изграждането и разрушаването на либералните демократични институции. Както показва опитът на Унгария, Полша, а сега и на Словения, за лошите актьори е сравнително лесно да увредят структурите, които са в основата на една демократична система. Отстраняването на тези щети изисква много повече време и усилия. Но една от присъщите силни страни на демокрацията е нейната устойчивост: докато някои компоненти на свободното самоуправление функционират, те могат да допринесат за възстановяването и подобряването на тези, които се разрушават."

"Фрийдъм хаус" констатира широко недоволство от демокрацията, което расте. У нас то е цели 62% - един от най-високите проценти в сравнение с останалите страни от бившия Източен блок, които сега са членки на ЕС.

Цялостният извод за страната ни е, че тя е свободна, полуконсолидирана демокрация. За сравнение, съседните ни Северна Македония и Сърбия са класифицирани като частично  свободни и в категория "преходно управление или хибриден режим".

В доклад се казва, че "ЕС трябва да окаже натиск върху България да оттегли възраженията си за кандидатурата на Северна Македония".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

20.04 2022 в 11:28

Тодор Живков е бил добър учител

3767

4

Име на профила

20.04 2022 в 10:43

"лошите актьори" = bad actors = зловредите злоумишлените дейци

10298

2

AntiZ

20.04 2022 в 10:28

Последните 12 години бяха в ръцете на една мутра с криминално минало. Избран от маргинално природонаселение, тъпо и крадливо по негов образ и подобие. Готово да възкачи начело на държавата руски военен и чалгар с партия, етническа корпорация и психически неуравновесен варненски селяндур. Това е положението, Минке!