Финансовият министър ще решава кой да пътува в бизнес класа

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 13:01 2232 4

Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации.

Даването на разрешение от финансовия министър е своеобразна гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на средства от бюджетите на съответните ведомства, съобщават от пресцентъна на Министерски съвет.

Наред с това ползването на бизнес класа е съобразено със съществуващата възможност за промяна на датите на пътуване за самолетните билети, за промяна в маршрута и най-вече с възможността за възстановяване на платените средства за самолетните билети при отказване на пътуването. Отчетена е и тенденцията за спадане на цените на самолетни билети в бизнес класата с оглед съществуващата конкуренция между авиокомпаниите на пазара.

В края на май правителството направи промени в наредбата, които позволяват по-широк кръг служители на администрацията да летят с бизнес класа. В поправките е записано, че тази привилегия ще имат чиновниците, "изпълняващи важни задачи".

Правителството разшири и кръга от хората, за които не важат ограниченията за цената на нощувката. Такива вече са и правителствените съагенти и процесуалните представители на държавата, осъществяващи нейната защита пред Съда на Европейския съюз, пред Европейския съд по правата на човека и пред международен арбитраж.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 20:49

Газар, въпросът не е в перденцето, а ЦЕНАТА, която плаща данъкоплатеца. Абе, мани го кафето. Ама десертите им не са за изпускане. ;)

01.07 2015 в 14:52

Че то бк на Аустриан, за Виена-София е едно перденце, дръпнато зад предните седалки.
Единствената далавера, е че ти сервират кафето преди на останалите.

01.07 2015 в 13:58

Възмутена съм, че досега не е било така. Мощни компании, които могат да си го позволят, го прилагат това правило. Единствен кяр са air miles, защото са поименно и ако искат ъпгрейд- ползват си тях. Изпаднах в недоумение като видях преди месеци БИВШАТА здравна министърка и форумна 'любимка' да пътува в бизнес к.от Виена до София. Откъде накъде?! Тя изобщо свърши ли нещо полезно за данъкоплатците и лекарите?! Това е само пример, нищо лично. По същата линия съм виждала и наши момчета, които наистина вършат същинска работа по европейски институции, но в икономическа класа. Може би, защото не ги дават по телевизора?

01.07 2015 в 13:17

S durjavni pari ne triabva nikoi da patuva v business class-a.. Ot kude na kude ?? tova sa po 1000 eu na polet do brussels i obratno na chovek.. visaka sedmica. pravete smetkata.