Енчев внесе предложение за отпадане на банковата тайна в КТБ

Той прави това от името на инициативен комитет

Нели Чолашка 07 май 2015 в 12:31 3682 5

Независимият депутат Велизар Енчев внесе в Народното събрание Закон за отмяна на банковата и търговската тайна върху цялостната дейност на банки, за които е взето решение за отнемане на лиценза.

Той прави това от името на инициативен комитет, в който влизат още Александър Каракачанов, Боян Киров, Боян Дуранкев, Веска Волева, Петко Тодоров и Петър Обретенов.

Енчев уточни, че предлага този закон заради казуса "КТБ".

"Този закон стана критично актуален на фона на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), който по официални данни ще струва на българската държава и най-вече на българския данъкоплатец над 3 млрд. лв.", обясни Енчев.

По думите на Александър Каракачанов, както законът, така и поводът за внасянето му са безпрецедентни.

"Ще ви дам един пример - през 1997 г., когато излезе Законът за кредитните милионери, се оказа, че в България има загубени от банките 1.7 млн. долара. В момента говорим само за една банка и говорим за 3 млрд. евро. Такъв прецедент досега в България няма", обясни Каракачанов.

Според него за една година, откакто банката беше поставена под особен надзор, нищо не се променя, защото се очаква решение от политиците, министрите, прокурори, които нямат интерес от истинско разследване.

Целта на внесения от инициативния комитет закон била разследването да се води пред "прекия надзор на българските избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews