ДСБ искат чужди прокурори да разследват казуси като спирането на „Хемус”

ОFFNews 17 февруари 2016 в 13:20 3791 6

Вещи прокурори от страни с ниска корупция да работят по конкретни дела с висок обществен интерес и корупционен потенциал, например за спирането на магистрала "Хемус", предлагат от ДСБ.

От партията на Кънев ще предложат промени в Закона за съдебната власт, но по думите им предложенията не съвпадат с антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева.

"Няма никаква интрига, нашата подкрепа за законопроекта, който се надявам скоро да бъде внесен от Министерския съвет, е била винаги непоколебима", коментира Кънев.

Идеята на ДСБ и част от депутатите от гражданската квота на РБ е чуждите прокурори да идват у нас на база на двустранни споразумения, осигурени от българското правителство.

Той обясни, че ще предложат да има заместник главен прокурор с независим мандат.

Лидерът на ДСБ обясни, че не се е отказал от истинска съдебна реформа и иска у нас да се създаде прокуратура по румънски модел.

Според него днешният вот на недоверие е димка, която отклонява вниманието от доклада на ЕК и крие провала на ГЕРБ, БСП, ДПС за конституционната реформа.

"Вече трети месец не се говори за основния проблем - съдебната реформа. Това е проблемът, който стана разделителна линия между нас, които настояваме за реформата на реформите и тогава да се градят останалите", коментира депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов.

Той обясни, че законопроектът, който ще изготвят, ще доведе до "истинската, всеобхватна съдебна реформа, каквато българите очакват".

"Ще застанем зад предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки" за отваряне на нов конституционен дебат, който да e фокусиран върху правомощията на прокуратурата", каза още Радан Кънев.

Той обясни, че има намерение да съгласува предложенията си с всички парти в парламента, за да може идеите да се превърнат в реално решение на настоящото Народно събрание.

Кънев каза още, че приветства инициативата на новия правосъден министър Екатерина Захариева да се свърже с ЕК за мониторинг на прокуратурата. 

Според ДСБ трябва да се създаде и специален орган, който да надзирава обществените поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови