Добромир Живков: София е много вероятно да има 'син кмет'

OFFNews 02 януари 2023 в 10:14 7083 6

Архив

Снимка Pixabay

"По подобен начин ще се развият сценариите в Пловдив и Варна, което ще промени политическата картина в страната"

Резултатите в София ще доведат вероятно до първия по-сериозен тласък за промяна на политическия модел на управление. София е много вероятно да има "син кмет".

Това заяви пред БНР Добромир Живков - управител на Социологическа агенция "Маркет линкс". 

По думите му по подобен начин ще се развият сценариите в Пловдив и Варна, което ще промени политическата картина в страната. 

Той е на мнение, че в 48-ото НС няма реален шанс за съставяне на кабинет и трябва да се търси "компромисна формула".

олитическите партии имат сблъсък на интереси. Този сблъсък ще продължи и през тази година. Дори да има редовен кабинет, той би бил с крайно ограничен времеви хоризонт. Не се вижда в следващата година, дори бих казал 2 години, аз не мога да предположа, че ще стигнем до ситуация, в която ще имаме политическа стабилност, в която ще имаме поне някакъв устойчив кабинет за по-дълъг период напред във времето", добави Живков.

По думите му трети мандат ще получи или "Български възход", или "Демократична България". Той коментира хипотезата трети мандат при ДБ и евентуална подкрепа от страна на ГЕРБ: 

"Много зависи как ще бъде структурирана тази подкрепа. Ако ГЕРБ приемат очаквано от мен условие от страна на ДБ за подкрепа за конкретни политики без участие с кандидат-министри - тогава подкрепа от ГЕРБ би могла да бъде получена, без да се стигне до идеята, че това е някакъв вид коалиционно споразумение, което така или иначе не може да има понастоящем. Мисля, че ГЕРБ са склонни, разбира се поставяйки някои техни условия. Мисля, че това не би донесло конкретни негативи, макар че не е изключено при следващ кабинет още в началото да се стигне до политически сблъсъци, които да повторят сценария от юни, от сваляне на последното редовно правителство".

Според него не може да се изключва тройна коалиция между ДПС, ГЕРБ и БСП. Живков смята обаче, че гражданското общество би реагирало остро на конфигурация ГЕРБ - ДПС и би дало твърде кратък кредит на доверие.

"Сякаш се поизчерпа ентусиазма за нов спасител в българската политика", коментира той и каза, че е скептичен за това, че нов проект би успял да провокира мащабни трансформации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

6

НЕМА ТАКЪФ

02.01 2023 в 23:46

НЯМА КАК , ДА Е ДРУГ !

-795

5

Дедо МразИ

02.01 2023 в 15:24

Пример Кметицата на Красно Село - ДБилна и некадърна, но за това пък крадлива и корумпирана :-)

-795

4

Дедо МразИ

02.01 2023 в 14:32

Възможно е - някой ДБил.

-795

2

Дедо МразИ

02.01 2023 в 10:36

Син ще е пт ГЕРБ -СДС

1000

1

PaulPierce

02.01 2023 в 10:35

Борис Бонев ще е кмет, няма какво да проучват. Боко просто няма какво да предложи на избирателите с образование и/или с доход над средния за страната.