Добромир Живков: Ако ГЕРБ доминират на местните избори, ще поискат и парламентарни

Новият кмет на София вероятно няма да е от ГЕРБ, заяви социологът

OFFNews 23 август 2023 в 10:00 3440 1

Добромир Живков

Снимка OFFNews/Сергей Антонов

Добромир Живков

Бъдещето на този кабинет и коалиция не е ясно. То ще бъде повлияно от резултата на местния вот. Двете водещи политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще се конкурират на изборите, заяви пред БНР управителят на социологическа агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

Според него няма как да двете политически сили да избегнат сблъсъка си в големите областни градове. Живков прогнозира, че това би могло да доведе до сътресения в управлението на национално ниво.

"Ако се препотвърди картината с много доминиращи резултати за ГЕРБ в цялата страна, това може би наистина ще даде усещането у най-голямата политическа сила, че може да поиска отново проверка на това какви са обществените настроения, разбира се, на избори. Това е съвсем нормално и няма нищо плашещо."

Добромир Живков каза, че надали дългодишният модел на ГЕРБ на установяване по места ще може да бъде удържан в същия мащаб. Той очаква, че в по-големите областни центрове и в столицата да имат нови кметове, неизлъчени от ГЕРБ:

"Ще имаме в няколко по-големи областни центрове и в столицата вероятно съвсем нови кметове, излъчени от други политически сили, не от ГЕРБ. Това може от една страна да заздрави, а от друга страна може и да наруши баланса в управляващата коалиция."

Социологът е на мнение, че трудно би могло да има сценарий, в който потенциална нова партия на президента би била успешна. Добромир Живков посочи, че докато служебните кабинети са управлявали доверието към Радев леко е спаднало:

"Стара е максимата, че когато влезеш в изпълнителната власт, тогава започваш да трупаш негативи. Влезе ли президентът в тежката политическа игра със собствена партия, нещата постепенно ще започват да се променят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!