До 1 юни 2025 г. трудовите книжки ще станат само електронни

Ружа Райчева 26 септември 2023 в 12:02 1939 1

Трудова книжка

Снимка БГНЕС/Любомир Николов

Трудова книжка

Парламентът гласува на второ четене промени в Кодекса на труда, с които окончателно се регламентира замяната на книжната трудова книжка с единен електронен трудов подпис. 

Законопроектът е внесен от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бе приет на първо четене в началото на май тази година. Между първо и второ четене работна група презицира нормативните текстове. Според Божанов законодателната промяна ще даде повече гаранция за правата на работниците и служителите.  

Единният електронен трудов запис е официален удостоверителен електронен документ, в който ще бъдат записани всички данни и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя.

До 1 септември 2026 г. е срокът, в който работодателите ще трябва да изпратят на Националната агенция по приходите (НАП) електронни копия на всички трудови и служебни книжки на всички работници и служители, чиито трудови и служебни книжки не са въведени в електронния регистър на заетостта.

Все пак трудовата книжка ще се ползва за доказване на стажа преди 1997 година, защото данните от този период ги няма никъде другаде. 

Днес народните представители окончателно гласуваха законопроекта без дебат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика