Депутатите орязаха парите на ДАНС и дадоха повече на НСО

Ивайло Анев 02 декември 2015 в 14:58 4393 4

Народното събрание оряза бюджета на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) с 10 млн. лева.

Разходите на контраразузнаването се занижават от 107.9 млн. лв. през тази година на 97.3 млн. лв. за следващата.

Въпреки че за работата на агенцията са необходими около 101 млн. лв., депутатите все пак взеха решение да орежат бюджета на ѝ.

По време на дебатите в пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението за увеличаване на бюджета на ДАНС с 10 млн.лв., направено от левицата. Атанас Мерджанов (БСП) заяви, че е станало традиция при управлението на ГЕРБ бюджетът на ДАНС да се намалява.

На фона на всичко това народните представители отпуснаха 2.6 млн лв. повече за НСО. Увеличени са текущите разходи - от 31.6 млн. лв. скачат на 33.7 млн. лв. Разходите за персонал се увеличават от 27.4 млн. на 28.6 млн. лв.

Въпреки увеличения бюджет на службата за следващата година, от НСО се оплакаха от недостиг на средства.

Разпределението на парите показва, че близо 86% от планираните средства ще отидат за персонал, 12% са за издръжка и едва 2% за капиталови разходи. От НСО отчитат недостиг на парите за обезщетения, които средногодишно са 1 млн. лв. За 2015 г. остават неразплатени 746 хил. лв. за пенсионирани служители. Очаква се НСО да "закърпи" положението през 2016 година с вътрешни резерви.

Заплатите в службата не са променяни от 2009 година. Има твърдо установен тепм за напускане – 50 души годишно, недостигът на държавни гардове е 13 %, което е тенденция за последните 8 години.

Според приетия днес бюджет служба "Военна информация" получава около 310 хил. лв. повече, които са нужни на разузнаването за основен ремонт на сградата ѝ. Бюджетът достига 39 млн. лв., а този на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) ще е близо 44 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!