Денков за зърнарите: Срещи се провеждат от 25 юли. Тогава почти всички бяха съгласни да падне забраната за внос от Украйна

Киев се е съгласил да наложи ограничения на определени продукти, за да не се пренасити пазарът

OFFNews 17 септември 2023 в 18:20 3176 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Премиерът Николай Денков даде извънреден брифинг, в който обяви, че срещи с производителите в България се провеждат още от лятото - първата е била на 25 юли. Тогава почти всички от поканените 35 организации в животновъдния сектор са се съгласили да падне забраната за внос от Украйна. 

Министър-председателят изброи четири факта, които, по думите му, са останали нечути, но са важни. Първият бе, че има диалог между правителството и заканилите се да блокират от утре страната производители. Денков допълни, че на срещата са присъствали министрите на земеделието и на финансите Кирил Вътев и Асен Василев. 

"Същите организации участват и в работните групи по стратегическия план в земеделието. Както и досега, кабинетът е готов за диалог във всеки един подсектор, за да се видят специфичните проблеми", заяви премиерът. 

Според него вторият нечут факт е, че основният проблем всъщност вече е решен - решението е в споразумението, което бе обяснено от ЕК:

"Два пъти лично разговарях с министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, тъй като неговата държава прие да наложи ограничения на определени групи стоки, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количество можем да приемем, а това ще се реши след обсъждане с браншовите организации. Поканихме тези организации за разговор. Вместо това протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади. Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога". 

Николай Денков коментира и твърденията, че стоките, пристигащи от Украйна, може да са опасни за здравето. Той бе категоричен, че в България не са се допускали и няма да се допускат такива.

"Има и ще има стриктни проверки на стоките, които се внасят от Украйна. От 1 октомври 2022 г. до влизането на забраната - 3.05.2023 г., Българската агенция по безопасност на храните е проверила 555 пратки зърно от Украйна.-В нито една няма вредни вещества. В една пратка от 40 тона са открити вредители, като цялото количество е върнато", каза Денков. 

По думите му след падането на забраната - от утре, всички стоки, които са внос, ще бъдат допълнително преглеждани.

Четвъртият факт, който е останал нечут, но е важен, според Денков е, че правителството вече работи по промяна на методика, по която се разпределят субсидиите, за да са по-балансирани, за да има за малки и средни производители - плодове, зеленчуци, месо, мляко, мед.

Премиерът обясни, че е готов да се извини за думите си, че не преговаря с терористи, но припомни, че има производители, които само за няколко години са си "накупили вили и яхти". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

18.09 2023 в 10:33

Не че нещо но мой познатм който работи за едно "ТКЗС" днес са го опънали да ходи с трактора на протест с бонус 50 лв. от председателя на кооперацията.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки