Демерджиев: Ще удължим закрилата на украинските бежанци, но е важно да разграничим туристите

Ружа Райчева 06 януари 2023 в 11:09 2019 2

Иван Демерджиев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Демерджиев в пленарната зала

Ще продължим закрилата на украинските бежанци. Формиран оперативен щаб, който оглавявам, с три работни групи. Наблюдаваме кои практики са стандартни в ЕС и ще ги приложим.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрол в парламента в отговор на въпрос от депутата от "Демократична България" Кремена Кунева (ДБ), която го попита има ли намерение Министерският съвет да удължи временната закрила, предоставена на украинските граждани. 

Кунева изтъкна, че европейските директиви дават възможност за удължаването на закрилата и че всяка държава членка може да вземе самостоятелно решение. 

"След изтичане на закрилата тези хора губят здравните си права, правото си да работят, децата им губят правото на образование и здравеопазване. Този срок не е далеч във времето, бих искала да знам какво ще предприеме МС предвид и факта, че много български бизнеси вече са наели тези хора и също имат нужда от прогноза какво ще се случи февруари", каза Кремена Кунева. 

Демерджиев обясни, че основната задача на щаба е да помогне за интеграцията на бежанците, които ще останат продължително в България, и да им окаже всички нужни грижи. 

"Важно е да разграничим тях от украинските туристи, които заляха страната в последните месеци. Сега, когато сме идентифицирали кои са тези хора, които се нуждаят от помощ, можем да действаме", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

06.01 2023 в 16:48

Евроидиот, пак ли се изпърдя? Нещо не те виждам "поради нисък рейтинг".