ДБ ще подкрепи БСП, но ако не използват третия мандат за политически дивиденти

Йорданка Веселинова 20 юли 2022 в 11:09 10363 6

Архив

Снимка FB/ Да, България

Христо Иванов

"Демократична България" все още не е взела финално решение дали ще подкрепи правителство, излъчено с третия мандат на БСП, заяви пред журналисти в НС председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Той съобщи, че коалицията между "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" ще вземе решение, но след като бъде излъчен кандидат за премиер от ПП, има събрано мнозинство и поет ангажимент за спазване на управленската програма. Към момента е ясно, че ДБ няма проблем с евентуалното повторно издигане на Асен Василев.

Христо Иванов постави и още едно условие за подкрепа - третият мандат да се третира като общ и като втори опит за първи мандат на ПП, а не като начин за трупане на политически дивиденти.

Попитан дали има проблем за ДБ, че третият мандат е на БСП, той отговори така:

"Има проблем и затова за нас ще бъде важно до каква степен този мандат ще бъде изпълняван като кризисен, колективен или мандатоносителят ще го използва като възможност за политическа изява", каза той и добави, че третият мандат трябва да бъде "неутрален, а не оцветен в определен набиващ се на очи цвят".

Иванов смята, че към момента най-големият проблем е между ПП и ИТН, а задача на БСП - на мандатоносителя, е да събере мнозинство.

По-късно Станислав Балабанов от ИТН каза пред журналисти, че кризите в страната изискват работещ парламент и стабилно правителство. Той повтори вчерашната теза на Любомир Каримански, че ще подкрепят законопроекта за КПКОНПИ, който иначе бойкотират от две седмици, и добави, че е нужен консенсус между четирите партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

2

Слагам пет лева, че ще ги подкрепят. Они повече парламент нема да видат, след като се ос@#ха така в тоя.
 
X

Да помогнем на украинските деца!