Даниел Митов: Кризата е много опасна за Европа (видео)

OFFNews 17 септември 2015 в 08:31 3250 4

Даниел Митов

Снимка bTV/Ладислав Цветков

Даниел Митов

Знаем какви са потоците от хора и се подготвяме за реакция в случай, че ситуацията стане "по-необикновена". В постоянен контакт сме с турската държава, която през цялото време действа тези хора да бъдат демотивирани да се движат в границите на ЕС и да бъдат връщани в бежанските лагери. Турция е изхарчила близо 7 млрд., за да поддържа тези хора и Европа трябва да прояви много по-сериозно разбиране и да започне да помага финансово и на Турция, и на Ливан, и на Йордания, заяви външният министър Даниел Митов пред bTV тази сутрин.

Според министъра са преувеличени данните за десетки хиляди мигранти. Има 1500 до 200 мигранти до Одрин, заяви той.

На въпрос дали е имало опит бежанци да акостират на южното ни Черноморие, той отговори: "Опити е имало всякакви, но те не са масови".

Според Митов сред хората, които прииждат към Европа има и икономически мигранти, и бежанци и не може да се каже кои са повече. Той е уверен, че трябва да се изграждат бежански лагери извън ЕС и че трябва да се каже ясно, че статутът на бежанец не дава право на получилия го да живее в съответната държава завинаги - когато ситуацията се стабилизира, тези хора ще бъдат върнати, заяви външният министър.

Той подчерта, че българската граница е добре охранявана, че има защитно съоръжение, че по границата с Турция има достатъчно полицаи и че в МВР провеждат всеки ден срещи, за да бъде гарантирана националната сигурност.

И все пак той заяви, че кризата е много опасна за Европа. "Има достатъчно доказателства, че влизат радикални елементи, както и че Европа няма да се справи с това."

"Трябва да се оформи много по-сериозна международна коалиция, не като сегашната, за справяне със ситуацията в Сирия, в която да влезе и Русия, но не по този начин, по който сега Русия прави това", заяви Митов и определи този начин като "сепаративен", "солов", той "минирал пътя".

Митов коментира и отказа на България да предостави въздушен коридор на руски самолет, пътуващ към Сирия.

"Не сме издали разрешение за прелитане на руския самолет, защото сме имали достатъчно достоверна информация, че заявеният товар не отговаря на реално пренасяния", заяви той.

По повод осъществения в началото на септември руски дипломатически полет, той заяви, че в този случай "не е нарушавано въздушното ни пространство, полетът беше с дипломатическа мисия, самолетът не беше товарен, превозвал е хора".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!