''Да, България'' определи червените си линии за съвместно управление с ГЕРБ

Йорданка Веселинова 09 март 2024 в 17:23 2251 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерите на ПП-ДБ по време на заседанието на Националната конференция на Да, България

Приемане на Закона за съдебната власт, попълване на Антикорупционната комисия, реформа в службите и никакви плаващи малцинства - това са част от условията, които "Да, България" поставя за подкрепа на правителството през следващите девет месеца.

По време на днешната трета Национална конференция на "Да, България" бе гласувана Резолюция за актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство.

В нея на първо място се посочва, че партията оценява положително работата на кабинета "Денков", както и че е важно реформите да продължат и да се гарантира "стабилният евроатлантически курс на страната". 

"Да, България" обаче посочва кои са условията за подкрепа и правене на политически компромиси и отстъпки:

  • правосъдие на основата на концепцията на законопроекта за нов Закон за съдебната власт, изработен от широка работна група в Министерството на правосъдието;
  • реформа на службите за сигурност - на основата на внесените от ПП-ДБ законопроекти;
  • създаване на модерна рамка за киберсигурност с гаранции за ефективен демократичен контрол;
  • попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури;
    разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии;
  • създаване на ефективна и ефикасна система за противодействие на дезинформацията и пропагандата.
  • да бъде гарантирано запазване и увеличаване на темпото на усилията за присъединяване към Еврозоната
    завършване на техническото присъединяване към Шенген по суша;
  • модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна;
  • да бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии чрез:
    • конкуренция при издигане на номинации;
      отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации;
    • задълбочени проверки за интегритет, професионални качества и доказана независимост;
    • гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от мнозинството, осигурена чрез ангажимент за общо вземане на решение и вето, аргументирано с конкретните критерии за избор.
      при решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.

В резолюцията се посочва изрично, че за изпълнението на тези ангажименти е необходимо договарянето на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и отказ от плаващи мнозинства.

"Да, България" реши още, че трябва да бъде подписано споразумение с ГЕРБ-СДС по тези приоритети, както и да бъде приет механизъм за вземане на решения.

"Единствено ясен и конкретен ангажимент за реформи и тяхната планомерна реализация може да обоснове подкрепата за излъчване на кабинет", пише още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!