Чужди анализатори: Предсрочен вот, вероятно през май, после коалиция или нестабилност

Лилия Христова 05 септември 2013 в 14:42 2639 1

Чуждестранни анализатори са скептични относно подобряването на дейността на управляващите

Анализатори от Economist Intelligence Unit (EIU) публикуваха оценки за рисковете за България в девет сектора, обхващащи сферите от микроикономиката до политиката.

Според техните заключения управляващата коалиция е слаба и нестабилна, притискана от всекидневните протести и нуждата от подкрепата на крайно десните депутати от "Атака", без която не могат да се прокарват закони. Според анализаторите кабинетът няма да изкара пълния си мандат. Прогнозата им е, че предсрочни избори ще има най-вероятно през май месец следващата година, след които обаче ако не се сформира нова коалиция, нестабилността ще продължи. 

Според анализаторите обществените услуги у нас се нуждаят от реформи. Те наблюдават и липса на гъвкавост в прилагането на правила. От EIU са на мнение, че новият кабинет е пропилял времето за реформи с назначението на Делян Пеевски, което предизвикало криза в доверието към управляващите.

Чуждестранните анализатори са твърди и в позицията си относно наличието на корупция в държавата. Те обосновават мнението си, като дават примери със спорните назначения и липсата на прозрачност в действията на управляващите.

Специално внимание е обърнато и на икономиката у нас, като ръстът й анализаторите са определили като "анемичен". Прогнозата им е за растеж на икономиката с 0,6% от БВП за 2013 г. и ускоряване до 2,2% през 2014 г. Но при едва 0,3% растеж за първото полугодие на тази година предприемачите трябва да са наясно, че плановете им ще бъдат подложени на изпитание, ако растежът за цялата 2013 г. се окаже 0%.

По данни на чуждестранните анализатори, за да избегне съдбата на предишното правителство, премиерът Пламен Орешарски трябва да увеличи държавните разходи, включително за социални плащания. Ревизираният през август 2013 г. бюджет планира увеличаване на дефицита от 1,3% на 2% от БВП. EIU прогнозира, че и този праг няма да бъде спазен и фискалният дефицит ще бъде около 2,.5% от БВП. Чуждестранните анализатори очакват догодина бюджетният дефицит да намалее с увеличаване на икономическата активност, но ако през 2014 г. икономиката не тръгне нагоре, дефицитът ще се повиши още повече и правителството може да обмисли вдигане на ставката по ДДС, което е важен източник на приходи в една икономика, страдаща от масово неплащане на данъци.

От EIU отчитат възможност да зачестят промените в данъчните закони според това как вървят данъчните приходи през годината. С появата на новия кабинет се увеличи вероятността от големи данъчни промени и бизнесът трябва да е готов при влошаване на икономическата обстановка да последва вдигане на ставки и разширяване на данъчната основа, включително при Данък общ доход, корпоративния данък и ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл