Чиновници искат тройно повече пари за българското председателство

OFFNews 05 април 2017 в 12:50 5210 2

Чиновници искат тройно повече пари за българското председателство

Близо три пъти повече пари от заделените в бюджета са поискали институциите, отговорни за организацията на българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно от изказване на ресорният вицепремиер по организацията на председателството Деница Златева.

Общо за три години за подготовката на председателството са заделени 150 млн. лв. Оказало се обаче, че предвидените за тази година 50 млн. лв. няма да покрият изискванията. Така ангажираните с подготовката институции поискали общо 130 млн. лв. за 2017 г. В мандата на следващото правителство и парламент вероятно ще се търсят механизми за увеличаване на разходите, от което сметката по подготовката на председателството ще набъбне допълнително. 

Първоначалните сметки на предходното правителство за българското председателство не излязоха и сметката беше променяна. В средата на миналата година бяха заделени допълнителни около 400 хил. лв. за Националната служба за охрана (НСО)

Въпреки това миналата година са похарчени 23 млн. лв. Тази година в разходите са предвидени 9 млн. лв. за командироване на служители в Постоянното представителство на България в ЕС. 1.2 млн. лв. отиват за НСО за специализирана техника за сигурността и превоз на делегатите, 2.8 млн. лв. са предвидени за Министерството на външните работи (МВнР) и 500 хил. лв. за Министерството на културата, което е организатор на културната програма и събитията по откриването на председателството. С 380 хил. лв. пък министерството на транспорта ще ремонтира правителствения ВИП терминал на Летище София. 

Други 10 млн. лв. са за Народното събрание, 8 млн. лв. са за МВР, 14 341 хил. лв. за Министерския съвет.

На практика служебното правителство даде зелена светлина за стартиране на обществените поръчка, с които институциите ще могат да започнат работа по организация на председателството. 

За тази година е предвиден и ремонтът на резиденция "Бояна", който се очаква да надхвърли 7 млн. лв. Той трябва да приключи до 15 ноември тази година. Освен за основен ремонт на резиденцията, до края на годината трябва да се инвестират 35 млн. лв. в основен ремонт и на НДК, където се планира провеждането на голяма част от събитията на Българското председателство на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

05.04 2017 в 15:13

Ало-о-оооо шифьора, фтобуса-а-а-ааа, ридакциЙта-а-аааа...
що ПРЕМАХВАТЕ МНЕНИЯ бе?!
Кат съм написал, че тва "председателстване" ще ни излезе на цената на един реактор от Белене да не би да съм издал държавна тайна?
Къде ми е мнението?

17439

1

мнение от IP

05.04 2017 в 13:23

Още в началото беше ясно, че българското председаталство ще се превърне в голяма дупка, която ще пълним с надути на разходи. Може да нямаме Белене, но пък си имаме предстедателство...
 
X

Да помогнем на украинските деца!