9 млн. лв. ще струват допълнителните чиновници в Постоянното представителство в Брюксел

OFFNews 18 януари 2017 в 15:22 5299 0

9 млн. лв. ще струват допълнителните чиновници в Постоянното ни представителство в Брюксел

Нови 9 398 900 лв. за издръжка и командировки отпусна правителството за допълнително назначените чиновници в състава на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел. В края на миналата година тихомълком правителството одобри изпращането на нови 104 души, които ще престоят в белгийската столица от началото на тази година година до 30 септември 2018 г. Решението на кабинета тогава беше взето неприсъствено.  

Само за 2017 г. разходите по допълнителната администрация ще достигнат повече от 9 млн. лв. Основните задачи на допълнителния персонал ще са свързани с подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

Средствата са разпределени по бюджетите на Министерския съвет, министерствата на външните работи, на вътрешните работи, на финансите, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на здравеопазването, на образованието и науката, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката, на енергетиката и на младежта и спорта, както и на Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавен фонд „Земеделие“, уточниха от пресцентъра на Министерски съвет.

Тези служители ще получават освен редовните си заплати, но и "допълнителни възнаграждения" и командировъчни при задграничен мандат, като средствата ще са за сметка на съответните министерства и ведомства. Парите за издръжката, оборудването, поддържането и използването на сградата на Постоянното представителство също идват от бюджетите на съответните министерства.

По-рано в сряда президентът Росен Плевнелиев изрази притеснения за отнемане на българското председателство на Съвета на ЕС, ако страната ни работи за разделението на Съюза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews