Червен депутат изрази подкрепа за Асад на посещение в Сирия

Владимир Йончев 20 януари 2014 в 07:34 3887 16

Страхил Ангелов
Страхил Ангелов

Български депутати в делегация, оглавявана от депутата на "Коалиция за България" Страхил Ангелов, са били на посещение в Дамаск, където са заявили подкрепата си към режима на президента Башар Асад.

Това става ясно от официална информация, изпратена до медиите от Сирийското посолство в София.

"Членовете на българската делегация изразиха своята подкрепа за Сирия, осъдиха конспирациите и войната, като изразиха своята солидарност със сирийския народ срещу тероризма, дезинформацията и икономическия натиск. Делегацията отбеляза важната роля на президента Башар Асад в Сирия за запазване на суверенитета, единството, независимостта и защитата на интересите на своя народ и разгрома на тероризма на неговите територии", се казва в съобщението.

Подкрепата към режима в Сирия, изразена от българските народни представители на 18 януари, остро противоречи на официалната позиция на България.
По времена вчерашното съвещание на БСП в Пловдив ръководството на столетницата, цитирано от bTV, обяви, че Ангелов не е изпратен в Сирия от парламента и най-вероятно е на посещение в лично качество. Председателят на Народното събрание Михаил Миков обясни, че не е издавал командировъчна заповед на колегата си.

Пред bTV Ангелов, който е председател на групата "Приятели на Сирия" в парламента, обяви, че е поел лично разходите си по посещението в Дамаск и ще обясни позицията си, след като се завърне от Сирия.

Тезата на Ангелов обаче не съвпада с информацията, съобщена официално от сирийското посолство, където се споменава, че в Дамаск е пристигнала "българска делегация за приятелство със Сирия", което звучи като официалната група за сътрудничество с Дамаск, съставена от депутати. В съобщението на посолството се казва още, че "правителствата на Сирия и България са обсъдили начини за сътрудничество между двете страни във всички области".

В YouTube вече се появи запис от срещата. От него става ясно, че Ангелов се е срещнал лично с председателя на сирийския парламент Мохамад Аллахам.

Това е поредният скандал около българските връзки със Сирия през последните дни. В петък Reuters публикува репортаж, в който бе споменати, че България изнася оръжия за режима на Башар Асад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!