БСП за дебилите на Христов: А Борисов извини ли за 'лошия материал'?

БСП е участвала в спасяването на българските евреи, обяви Жаблянов

OFFNews 08 ноември 2017 в 11:59 9776 7

БСП защити депутата си Иво Христов в декларация, която прочете зам.-председателят Валери Жаблянов. В текста се подчертава, че БСП е участвала в спасяването на българските евреи. 

Социалистите припомнят, че "далеч по-груби квалификации – „лош материал“, „прости“ и подобни - по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент". 

Текстът на декларацията:  

В тежките години на Втората световна война, българският народ, неговите духовни водачи, смели и честни граждани, различни политически сили застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи.

Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношенията между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване. 

Българската социалистическа партия е участвала в този исторически подвиг чрез свои представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар. Следователно - напълно несъстоятелно е, който и да било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позицията на редица съвременни партии, а за нея са загинали, като членове на БКП, РМС и БОНСС - Натан Зилберщайн, Леон Таджер, Емил Шекерджийски, Мати Рубенова, Моис Леви, Буко Леви, Вера Рубенова и стотици други български евреи. 

Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено и целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност днес, като представители на българския народ, е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния.

По отношение на изказването на народния представител от ПГ на „БСП за България“ – Иво Христов, той вече поднесе своите извинения за направената от него квалификация. Напомняме, че далеч по-груби квалификации – „лош материал“, „прости“ и подобни- по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент. 

Изразяваме нашето дълбоко убеждение, че народните представители, независимо от коя парламентарна група, имат обща конституционна и гражданска отговорност – да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

7

theprofet

22.11 2017 в 15:51

Кое е лъжа бе деде? че тиквата е наричал българите "лош материал ли"?

Ти май си се разпознал в тия 80%, а?

8000

6

Николай Колев

09.11 2017 в 08:52

Лъжи са и двете твърдения на Жаблянов - и за лошия материал и за вие сте прости и.... Не ви ли е срам, другарки и другари социалисти! Толкова сте нагли, че даже Нинова не смее да застане пред камерите.

15914

3

поп Дръвчо

08.11 2017 в 15:23

За наследник на БКП ГЕРБ имат точно толкова основание да претендират, колкото и БСП.

14469

2

случайно прочетох

08.11 2017 в 12:42

Непознаването на на историята и нейното изопачаване е характерно за БСП, а също и приписването на заслуги на терористи!
И ГЕРБ и БСП не си уважават гласоподавателите, защото точно тия 80% дебили и лош материал са ги избрали.

12001

1

Севтопол

08.11 2017 в 12:41

Другарю Жаблянов, БСП няма как да е участвала в спасяването на българските евреи, защото е създадена през 1990 г. Или сте БКП? Крайно време е да се определите кои сте, какви сте, от къде идвате и на къде отивате. И ако държите, че сте 100 годишна партия, значи сте участвали и в много други неща – от борба с фашизма до атентати и убийства на невинни български граждани. И всичко е на ваша сметка. Когато става въпрос за това, искате да загърбим историята, а за други неща искате да я помним. Какво да бъде последно, другарю Жаблянов?
 
X

Подкастът на OFFNews