БСП внася предложение в парламента за връщане на забраната за внос на зърно от Украйна

Кристина Минчева 20 септември 2023 в 10:09 1376 6

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Корнелия Нинова

БСП ще внесе днес предложение в Народното събрание (НС) да се отмени решението, с което се вдигна забраната за внос на зърно от Украйна и да се приеме обратното – такава да се наложи отново. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

„Хаосът в сектор "Земеделие" се задълбочава. Няма конкретни решения. Настройват ги едни срещу други“, аргументира се Нинова и добави, че ще поиска разширяване на списъка за забранените за внос продукти от Украйна. В него трябвало да се включат мляко, месо и мед, освен зърнени култури.

Тя уточни, че не са сложили краен срок за налагането на повторната забрана.

„Има нужда от време, спокойно да се обсъдят всички въпроси. Въпросът не е само за вноса на слънчогледа, а и за преразпределяне на субсидиите, за защита на малките производители, много въпроси са“, каза лидерът на БСП.

Късно вечерта вчера на среща в Министерски съвет между премиера Николай Денков и представители на инициативния комитет на протестиращите акад. Денков отстъпи пред протестите на зърнопроизводителите и обяви, че в близко време "няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна". Това се случи, след като по-рано парламентът вдигна забраната.

В срещата с протестиращите са се включили и министрите на финансите Асен Василев и на земеделието и храните Кирил Вътев. 

Вчера протестът на земеделските производители се премеси пред сградата на Партийния дом, след като във вторник имаше блокада на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. Днес, след договореното снощи, зърнопроизводителите поставиха протеста си на "пауза" до подписване на меморандум с ангажимент от властта за изпълнение на всичките им искания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

20.09 2023 в 12:47

Цуцанка пак иска да се прави на фактор в управлението на държавата, но не отчитча, че всеки ден края на путиновата варварщина наближава и нямада има кой да я похвали.

1005

5

ПР

20.09 2023 в 11:59

Ще спрем всичкото внос от Украйна,така щото,Радев и шефът му в Кремъл,да са хепи.Ами,другарко Нинова,за съжаление има още много внос за спиране.От Китай/чесън,напр./,от Турция,РСМ,Гърция,Франция,Германия,Колумбия и т.н.Пазарната икономика е отворена и цените не се определят от Партията-Майка.Износ,внос,такова е.Не знам как,гърците продаваха цяло лято дини у нас-често по-евтини и с по-добро качество.Едва ли са го правили на загуба,нали?

723

4

user4eto

20.09 2023 в 10:35

А на БКП кой им внесе това искане?
Путлер?

2099

3

Mateevk

20.09 2023 в 10:28

Абе забранете всичко украинско безсрочно или по-скоро докато любимият ви Путин и шайката му победят. Ама да не съжалявате един ден. Т.нар. "искания" на производтелите са направо абсурдни и нямат нищо общо ни с пазар, ни с пазарна логика, ни с никаква логика! Просто се клати лодката, за да потънем всички заедно и да отидем, както се казва на концерт на Кобзон при крайцера Москва. На дъното да сме, ама с Москва докрая! Нека руски военен оркестър да свири, макар и фалшиво, докато потъваме!

2550

2

alfakentavur

20.09 2023 в 10:15

Време е някой да внесе предложение за забрана на БСП. И Израждане.

8769

1

flatko

20.09 2023 в 10:14

Дано да стане олиото пак 8 лв, даже 10, че да се усети накрая мат'риала кой е виновен.
Трябваше да ги оставят няколко дни да създадат хаос, да ядосат късните отпускари и когато получат подкрепа за пращане на жандармерия, да го направят. С терористи не се преговаря.
 
X

Да помогнем на украинските деца!