БСП първо ще разговаря с Пламен Николов, а после ще реши дали да го подкрепи

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2021 в 18:48 1442 0

Снимка OFFNews

БСП ще покани кандидата на "Има такъв народ" за премиер Пламен Николов на разговор в парламентарната група. Това съобщи пред БТА заместник-председателят на БСП по публични политики Ирена Анастасова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Бихме искали да има такава среща, защото ние сме уточнили приоритетите и предстои да работим по формата на подкрепа на тези приоритети - дали ще бъде споразумение, дали ще бъде програма на правителството, но ние държим да проведем този разговор, за да може да имаме и някаква форма на подкрепа, която да е писмена, посочи Анастасова.

Ние чухме кандидата за премиер, както и всички български граждани чуха това от медиите, коментира заместник-председателят на БСП.

Ние го познаваме толкова, колкото, предполагам, и останалите граждани в България, добави тя.

Съдейки по биографията, той е един образован млад човек със сериозен управленски опит, така че това е на първо четене, коментира Ирена Анастасова.

Лично аз и колегите от екипа "Образование", които водихме преговорите с "Има такъв народ", го познаваме от тези преговори и сме с много добри впечатления, защото той е един диалогичен човек, посочи тя.

Анастасова отбеляза, че специално в сфера "Образование" са постигнали съгласие по почти всички приоритети на левицата и са видели съвпадение с много от приоритетите на "Има такъв народ".

Всички наши преговорни екипи, които разговаряха с експертите на ИТН, постигнаха много сериозно съвпадение между приоритетите от нашата предизборна платформа, нещата, на които държи "БСП за България", и приоритети в програмата на "Има такъв народ", коментира заместник-председателят на БСП.

Същевременно заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин съобщи пред БНР, че след като бъде обявен и съставът на бъдещия кабинет, следващата стъпка е Националният съвет на БСП да проведе заседание, на което да се вземе окончателното решение дали в парламента левицата ще подкрепи кандидата за премиер и бъдещия кабинет.

„Разбира се, лицата в проектокабинета ще бъдат проверени от нас. Ако там има категорично неприемливи хора, вярвам, че от „Има такъв народ“ ще се съобразят с необходимостта да отговарят на високи морални и професионални критерии. Времето на сляпото доверие отдавна мина“, каза още Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови