БСП остава резерва: Не участват в работните групи, няма да подкрепи Желязков за председател на НС

Йорданка Веселинова 13 април 2023 в 11:01 3230 0

Корнелия Нинова

Снимка . БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Нинова след срещата си с Борисов

БСП остава резерва. Левицата засега остава "втория план" на ГЕРБ за излъчване на кабинет.

Рано тази сутрин Корнелия Нинова и Бойко Борисов проведоха среща в парламента. След края ѝ лидерът на столетницата заяви, че няма да подкрепят Росен Желязков (ГЕРБ) за председател, а предложението на Асен Василев за ротации ѝ се струва неприемливо.

Нинова каза още, че към момента БСП не участва в срещите по политики за изработване на законодателна програма. Вчера и днес те са в двустранен формат - само между представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Очаква се днес да има срещи на работни групи по правни и финансови въпроси. Паралелно с това Борисов провежда лидерски срещи. 

Както вчера, така и днес Борисов настоява за коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Аз исках да направя правителство с ПП-ДБ. Ако не може, има друг план, каза той. От ПП-ДБ след изборите обявиха, че няма да подкрепят кабинет с участието на ГЕРБ. Днес ген. Атанас Атанасов изрази готовност за преговори за правителство с ГЕРБ, но ако те излъчат експертите в кабинета.

Този "друг план" е все по-вероятно да възроди хартиената коалиция от 48-ото НС. В този парламент ДПС, ГЕРБ и БСП имат общо 128 гласа. До момента Борисов обяви, че няма да влизат в коалиция с БСП, но и без такава в предходното НС двете формации, заедно с ДПС, си взаимодействаха доста успешно и успяха да бламират съдебната реформа, но и да прекроят Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови