БСП не иска да подкрепя десен кабинет, който обричал България на неуспех

OFFNews 05 ноември 2014 в 14:17 3274 6

За нас разбирането за коалиция е, че всички, които подкрепят управлението, са участници в тази коалиция, заяви председателят на БСП Михаил Миков след консултациите на "БСП лява България" при президента.

Добре е да се формира правителство. Очевидно е, че изборите отредиха на левицата мястото на опозиция и трябва да се търси мнозинство в дясно-център. Националната ни отговорност е да не предаваме хората, гласували за нас, каза Миков.

На въпрос за програмната декларация на бъдещото управление, лидерът на БСП каза, че това е документ, който трудно могат да подкрепят, доколкото той очертава десни приоритети и неолиберално разбиране за политиката като технология, а не разбиране за социалните необходимости в момента.

По думите му недоверието в политиката е плод именно на неяснотата и всяка партия трябва ясно да се дефинира:

„Нарастват основанията ние да не подкрепяме дясна политика, която няма да даде перспектива за развитие на България”, категоричен бе председателят на БСП.

Михаил Миков изтъкна, че друг проблем са големите неравенства в България, за които дясното мнозинство не показва разбиране. Затова на срещата е бил поставен въпросът за прогресивното данъчно облагане.

В цяла Европа има много страни, в които правителствата са десни, но те не пипат прогресивното данъчно облагане. Хората с по-ниски доходи плащат по-ниски данъци от хората с по-високи доходи, аргументира се председателят на БСП.

Той припомни, че миналата година е направена стъпка към това, но ДПС е било против въвеждането му.

„Сега повечето партии в парламента са против прогресивното облагане, но мнозинството от гражданите са за това”, каза още Миков.

Той заяви, че трябва да спре да се разглежда бюджетът за социални плащания като остатъчна функция в Държавния бюджет, защото става въпрос за инвестиция в социален капитал.

Друг важен въпрос, обсъден на срещата, е бил този за пенсионната реформа и увеличаване на възрастта за пенсиониране.

„Увеличаването на възрастта затваря пазара на труда за младите и те по-често се насочват към Терминал 2, защото безработицата в страната е такава, че младите хора, обезсърчени да намерят работа в България, емигрират”, каза Миков.

„Нашето разбиране е, че трябва да се продължи с политиката на задържане на възрастта за пенсиониране”, заяви председателят на БСП.

Помолен да коментира евентуалното участие на АБВ в управлението, Миков отговори: „ Ако те участват в управление с очевидно дясна програмна декларация, не знам какво ще си помислят, хората гласували за тях”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови