БСП дава на Конституционния съд Закона за публичните финанси

ГЕРБ разпределят средства, преди всичко, към техни общини. Това е недопустимо, каза Нинова

OFFNews 13 юни 2017 в 17:41 2004 0

БСП дава на Конституционния съд Закона за публичните финанси.

„Подготвили сме и внасяме тази седмица жалба до Конституционния съд, с която искаме обявяването за противоконституционни на текстове от Закона за публичните финанси. Става въпрос за чл. 51, ал. 2, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на МС”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с кметове на БСП от цялата страна.

Тя заяви, че левицата оценява това като изключително порочна практика. Според Нинова ГЕРБ умишлено занижават приходната част в бюджета. Според нея това се правело, за да осигурят излишъци, и след това тези излишъци да не се обсъждат в парламента, и да не се разпределят там, а да се разпределят с постановления на МС.

„Правителството разпределя тези средства субективно, по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в общините, където са избрани, живеят български граждани с равни права на всички останали”, аргументира се председателят на БСП.

Според Нинова последните години ГЕРБ прехвърлят на общините множество отговорности за дейности, без да им осигурят финансиране.       

БСП кметовете се оплакаха на лидера си и че много нисък процент концесионни такси влизат в общините.

„Според тях правителството, абсолютно неразумно и неотговарящо на националния интерес при сключването на договори за концесии и определяне на концесионера, определя много ниски концесионни такси. Те са категорични, че това ощетява националния интерес и трябва много по-голяма част от тези такси да остават в общините”, каза Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови