Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов за Търговския регистър: Фирмите с най-ниски цени слагат калпави дискове

OFFNews 15 август 2018 в 10:19 3747 4

Борисов за Търговския регистър: Фирмите с най-ниски цени слагат калпави дискове

Фирмите, които участват с най-ниски цени, слагат и калпавите дискове. Това е заявил в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Той коментира проблемът със срива на Търговския регистър, който поетапно възстановява от днес работата си.

Борисов каза, че ще бъде създадено единно държавно хранилище, където да се съхраняват данните от всички регистри. 

„Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес“, коментира премиерът.

„Кризата е голяма, но това е само един от регистрите, които има в държавата. От понеделник Държавна агенция „Електронно управление“ прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи – до края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче – по нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно, и това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията. Естествено, не мога да кажа къде ще бъде, но и технически, и нормативно ще уредим това, за да може да възпрепятстваме бъдещи подобни кризи. Това показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление. И съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

4

Краси

15.08 2018 в 13:57

Ееех, Тупанбаши, като не ти разбира тиквата, защо говориш глупости?
Наясно ли си въобще как изглежда сървърна система за обработка и съхранение на данни, как всичко е двойно подсигурено - от дисковете, през контролерите и сървърите, та чак до захранванията. И наясно ли си, че дефектиралите дискове се сменят в движение и си възстановяват данните автоматично от останалите дискове?
Откъде да ти е ясно - това в пожарната не се учи.
Но най-трагичното е, че и на "специалиситите", които те съветват, толкова им е ясно, иначе нямаше да правите търгове, в които на баснословни цени да ви пробутват евтини конфигурации, защото не са специфицирани изискванията правилно.
То не може хем да крадеш половината пари, хем с останалите да купиш нещо годно.

17439

3

мнение от IP

15.08 2018 в 12:27

За 14 години - от 2002 до 2016 г., държавата е платила 2 млрд. лева за електронно правителство. Къде е то?! Още пари? Защо не...още 14 години, още 2 милиарда, кво му плащаш????

12201

2

nali

15.08 2018 в 11:59

хахаха
Надзорът в строителството "контролирал"!
Ако направят подобен надзор, който единствено подписва всичко което му подадат и се отчита с процент при когото трябва, то изобщо не трябва да очакваме положителна промяна.
Всички знаем, че проблемът е в КОРУПЦИЯТА по абсолютни всички нива. И вместо да се съобразяваме с това, защото "така се правят нещата тук" трябва да излезем на площада, като румънците, и да искаме Бойко и бандата му да поемат отговорност.

17156

1

aviatora

15.08 2018 в 11:07

Мутро, ти си най-калпавата пародия в държавата!!!

https://www.youtube.com/watch?v=s4887bk2WNg&feature=youtu.be

 
X

Да помогнем на украинските деца!