Борисов: В понеделник банките да отворят с нов премиер и финансов министър

Ивайло Анев 28 юни 2014 в 10:02 11178 32

Бойко Борисов.

"Утре ще искам при президента в понеделник банките да отворят с нов финансов министър и премиер" това каза в ефира на BTV бившият премиер Бойко Борисов.

"БСП, ДПС, "Атака" казват: "Ние се провалихме, елате, спасете държавата." Тогава съм готов на всякакви компромиси. При нас имаше финансова дисциплина, имаше еврофондове, имаше строителство Без да го кажат, няма никакъв шанс", категоричен бе Борисов.

Борисов обясни, че нов заем е нужен, за да се "подпрат" и Валутният борд, и банките. Трябват пари, иначе ще изтеглят резерва и държавата ще остане без бушони, предупреди той. И декларира, че е готов да участва при президента в обсъждането на всякакви сценарии за стабилизиране на държавата и вземането на нов заем.

"Сега вече е нужно парламентът да работи, за да даде мандат на Международния валутен фонд (МВФ), което, чисто законодателно ще отнеме около месец, включително да се емитира веднага нов дълг от поне 5-6 млрд. лв.", подчерта той, след като доскоро негодуваше, че управляващите ще теглят заем.

Борисов обясни, че след вчерашните консултации било премълчано, че той се е съгласил с датата на ДПС при условие за оставки на Орешарски и Чобанов.

"Разумната дата беше 14 септември. ДПС казаха или 5 или 12 октомври. БСП искаха или юли или 12 октомври. Казах, че приемам датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате", обясни бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!