БСП праща бюджета на Конституционния съд

ГЕРБ: Това е див популизъм

Николаос Цитиридис 01 декември 2017 в 11:01 6620 1

Парламентарната група на БСП ще внесе жалба до Конституционния съд за Бюджет 2018, който бе гласуван вчера. Причина за това е казусът с предложението на социалистите за пари за ремонт на два големи религиозни храма - "Александър Невски" и Зографския манастир. След процедурни хватки все пак управляващите успяха да премахнат вече приетия член от законопроекта за бюджета, а това вбеси партията на Нинова. 

„Правим това с ясното разбиране да се противопоставим на поредния опит за неглижиране на Народното събрание. Това се превръща в политика от страна на ГЕРБ“, заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев. Според неговия колега Филип Попов приемането на бюджета е напълно противозаконно. 

"Вчера на нас ни беше обяснено, че няма никакъв смисъл да се правят предложения в бюджета, защото те щели да бъдат необвързани. Беше ни обяснено, че цялата процедура по обсъждане на бюджета няма никакъв смисъл, защото вече един път МС е предложил и не можело да стават промени в нея", каза Бойчев. 

БСП няма да се обръщат към президента Румен Радев за помощ и налагане на вето на закона за бюджета. "Това е парламентарна битка", смятат социалистите. 

Буквално минута след изявлението на БСП, брифинг даде и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). 

"Див популизъм" - това бяха нейните първи думи към колегите ѝ от БСП и тяхното намерение да сезират Конституционния съд. 

"По конкретния случай ще кажа следното: мястото, където се извършва промяна в законите, още повече това важи за Закона за държавния бюджет, който е сложен, се случва в комисиите.

Г-н Антонов не благоволи да дойде на комисия и да каже и да защити своите аргументи. Това, ако се беше случило, още там на комисия, ползвайки експертите на Народното събрание, на Министерството на финансите, щяхме да изработим текста така, че той да бъде приет", каза Стоянова. 

Тя дори изрази задоволство от това, че спорният член ще бъде пратен в КС, защото така ще се разбере, че противоконституционност в случая няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови