Борисов: Ние като държава сме готови с дигитален паспорт и със сертификат за ваксинация

OFFNews 21 януари 2021 в 23:59 2985 0

Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация. Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора, заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет.

Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение, каза Борисов.

Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха на днешния Европейски съвет – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза, отбеляза премиерът.

За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа, каза още Борисов.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години - до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят.

Европейската агенция по лекарства работи за увеличаване на производителния капацитет с компаниите, както и Европейската комисия. Надявам се, че големите количества ваксини, които сме платили, в следващите месеци ще дойдат в България, добави той. 

„Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал”, каза още Борисов след края на заседанието на Европейския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови