Quantcast

Ирина Бокова: Отдавам победата си на България

Последна промяна на 05 октомври 2013 в 11:15 2152 5

Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив
Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив

Отдавам победата си на България и на свършената работа. Това заяви Ирина Бокова, която беше преизбрана за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

Това беше своеобразен вот на доверие за четирите години, през които ръководех организацията. А това бяха едни трудни четири години, подчерта Бокова пред БНР.

ЮНЕСКО постигна лидерство в областта на образованието, културата и опазването на културното наследство. За мой най-голям успех смятам това, което направих за образованието на жени и момичета, достъпа на повече жени до новите технологии, равнопоставеността – да могат повече момичета от страни като Афганистан, Пакистан да имат достъп до това, което се дава на момичетата в други части на света, коментира Ирина Бокова.

Моят успех се дължи и на лобирането от страна на държавата – дипломати, посолства, посланици, министри, допълни Бокова.

По повод доклада на френската сметна палата, според който средствата на ЮНЕСКО са управлявани неефективно, Бокова посочи, че е получила вот на доверие от Изпълнителния съвет и че разликата в докладите се дължи на разминаване в оценката на това как се реагира в една кризисна ситуация.

За свой успех смятам, че в последните две години няма уволнени служители на организацията, обяви Бокова. Започнахме преди две години работа в организацията с дефицит 240 млн. долара, като се има предвид, че бюджетът за две години е 650 млн. Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет, коментира тя.

Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, ще се наложи да взема много тежки решения. Това ще стане след Генералната конференция, на която страните членки ще дадат своите приоритети за това кои програми ще се финансират и по какъв начин ще продължим да работим, каза още Ирина Бокова.

Бокова беше преизбрана за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО вчера, въпреки сериозната конкуренция от страна на посланика на Джибути във Франция Рашад Фарах и ливанския академик Жозеф Майла.

Ирина Бокова получи 39 гласа, Рашад Фарах – 13, а Жозеф Майла – 6%. В гласуванети участваха представители на 58 страни. Решението ще бъде предложено за одобрение на Генералната конференция на 12 ноември.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2013 в 12:07

Другарко Бокова, в западната преса ви наричат ,,спящата красавица"

ЮНЕСКО е като царство недостъпно, обрасло с бурени и спящо години наред без каквато и да е полза

Очевадно имате силно лоби сред корумпираните африканци и азиатци

06.10 2013 в 01:39

Много е просто - западняците първо подкрепиха националсоциализма, за да отслабят болшевизма. Обаче после като разбраха, че след ликвидиране на болшевизма идва и техния ред, се уплашиха, извъртяха се на 180 градуса и застанаха на страната на червената чума.

Свастиката и петолъчката са едно и също, червено-кафява напаст. Западняците си поделиха Европа с комунделите, американци и англичани да грабеха западната част, а руснаци - източната. Сега обаче настъпи хаос, и секи се опитва да граби където свари. Тоя път обаче ще участват и китайците. Така че, противоречие няма.

А Бокова, Станишев и Борисов са червени боклуци.

05.10 2013 в 23:27

Обвиняваш някого че е "като нацистите" или че е "червено-кафяв", явно имайки предвид че е много лош. В следващото изречение обаче изразяваш нескрито възхищение от същите нацисти, които щели да накажат гадните западняци, ограбващи света. Не ти ли идва наум че така се поставяш в смешно положение? ИЛИ си против нацистите, и тогава, ако не харесваш някого, го наричаш "нацист", ИЛИ харесваш нацистите, и тогава, наричайки някого така, показваш че го харесваш! Кое от двете е?

05.10 2013 в 19:27

Това се едно дъщерята на Гьобелс да оглави ООН. И то за два поредни мандата. Същата е и еврокомисарката Сталина. Червено-кафяви комундели, второ и трето поколение.

Явно сичката пропаганда на западняците против болшевизма е само един параван. Единственото, което ги интересува е, да ограбват света. Навремето един се опита да ги спре, та се видя че са готови на съюз дори с комунистите, само и само да си запазят прогнилата система. Ама това до време.

Ще плащат с лихвите. Историята не прощава.

05.10 2013 в 15:59

Нейният баща, членът на политбюро Георги Боков, бе в качеството си на главен редактор на „Работническо дело” най-високопоставеният отговорник по пропагандата в страната и усърден придворен на диктатора Тодор Живков. След нахлуването на Червената Армия през 1944 Боков преследва привържениците на опозицията в Родопите.
....
Неговата дъщеря минава през всички учебни заведения на режима чак до Института по Международни Отношения в Москва. Под контрола на КГБ той подготвя млади апаратчици от целия източен блок за бъдещите им задачи като дипломати и агенти.
...
При един парламентарен дебат братът на госпожа Бокова, Филип Боков, си позволи шега с двузначността на българската дума „вина”: „Вината поемаме само с мезетата.”

от http://frognews.bg/news_15509/Zashto_e_skandalen_izborat_na_Bokova_za_shef_na_IUNESKO/