Ирина Бокова: Отдавам победата си на България

Вероника Шербанова 05 октомври 2013 в 11:15 2885 5

Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив
Ирина Бокова, Снимка: БГНЕС, архив

Отдавам победата си на България и на свършената работа. Това заяви Ирина Бокова, която беше преизбрана за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

Това беше своеобразен вот на доверие за четирите години, през които ръководех организацията. А това бяха едни трудни четири години, подчерта Бокова пред БНР.

ЮНЕСКО постигна лидерство в областта на образованието, културата и опазването на културното наследство. За мой най-голям успех смятам това, което направих за образованието на жени и момичета, достъпа на повече жени до новите технологии, равнопоставеността – да могат повече момичета от страни като Афганистан, Пакистан да имат достъп до това, което се дава на момичетата в други части на света, коментира Ирина Бокова.

Моят успех се дължи и на лобирането от страна на държавата – дипломати, посолства, посланици, министри, допълни Бокова.

По повод доклада на френската сметна палата, според който средствата на ЮНЕСКО са управлявани неефективно, Бокова посочи, че е получила вот на доверие от Изпълнителния съвет и че разликата в докладите се дължи на разминаване в оценката на това как се реагира в една кризисна ситуация.

За свой успех смятам, че в последните две години няма уволнени служители на организацията, обяви Бокова. Започнахме преди две години работа в организацията с дефицит 240 млн. долара, като се има предвид, че бюджетът за две години е 650 млн. Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет, коментира тя.

Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, ще се наложи да взема много тежки решения. Това ще стане след Генералната конференция, на която страните членки ще дадат своите приоритети за това кои програми ще се финансират и по какъв начин ще продължим да работим, каза още Ирина Бокова.

Бокова беше преизбрана за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО вчера, въпреки сериозната конкуренция от страна на посланика на Джибути във Франция Рашад Фарах и ливанския академик Жозеф Майла.

Ирина Бокова получи 39 гласа, Рашад Фарах – 13, а Жозеф Майла – 6%. В гласуванети участваха представители на 58 страни. Решението ще бъде предложено за одобрение на Генералната конференция на 12 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови