Борисов иска свои министри, няма да крепи правителство на ПП-ДБ с плаващи мнозинства

За ГЕРБ било приемливо Кирил Петков да оглави бъдещия кабинет

Йорданка Веселинова 27 април 2023 в 10:28 8995 9

Архив

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

С този подход  - сутрин по телевизорите да обясняват как няма с ГЕРБ, но с всички други би могло и да получават плаващо мнозинство - няма да го получат. Няма да се получат нещата по този начин, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента по повод изявленията на представители на ПП за съставяне на кабинет.

Той е категоричен, че парламент ще има и без "Продължаваме промяната-Демократична България", намеквайки за пореден път за своя т.нар. план Б. До момента Борисов на няколко пъти е казвал, че първо ще опитат да съставят кабинет с втората по големина парламентарна група, но ако това не се случело - има и други опции.

Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че до края на деня управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъде готова. Борисов продължи вчерашната теза на Десислава Атанасова, че двете формации работят за съвместна управленска програма, докато акад. Николай Денков вчера подчерта, че програмата ще е за правителство на ПП-ДБ. 

ГЕРБ поиска от ПП-ДБ състав на кабинета до края на седмицата, ако не - партията на Борисов вади правителство на малцинството

Борисов коментира и колебанието на новата коалиция дали да покаже предварително състав на Министерския съвет, както вчера отново поискаха от ГЕРБ, или да го направят, когато получат мандата. Според него обаче е "нелогично" да се говори за втори мандат, но да не се показва правителство. 

Андрей Гюров: Няма да се поддадем на ултиматуми и да играем играта на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ се скара на ПП-ДБ, че не искат подкрепа от партията му, но щели да преговарят с други парламентарни групи. По думите му това значело, че за "Продължаваме промяната - Демократична България" ДПС и БСП са по-приемливи, отколкото ГЕРБ. 

"ДПС е по-приемливо от ГЕРБ. Кажете го на вашите избиратели и аз ще се съглася - направете си коалиция и управлявайте. Но да шикалкавите с плаващи мнозинства и подобни глупости - това са хора, които не знаят как се управлява държава", каза той.

И най-сетне коментира приемливия за ГЕРБ проектокабинет, в който по думите му трябвало да бъде "най-доброто от двете партии - и политици, и експерти". Постът на министър-председател не е толкова важен и за ГЕРБ е приемливо Кирил Петков да бъде премиер. Според него нямало смисъл да се говори за квоти, тъй като управленската програма била по-важна.

Борисов потвърди още, че ПП-ДБ предложили Стою Стоев, който определи като младо момче без опит за ръководенето на правната комисия. По думите му това противоречи на "най-добрия администратор в държавата" Росен Желязков, който оглави НС. 

"С избора на председател на парламента те казаха: "Позволяваме на ГЕРБ да ни контролира." Колко е нелепо - ако ние сме лоши, давате на лошия да ви контролира. Има ли логика?"

Запитан дали ГЕРБ има вина за случващото се с Пловдивския панаир той отговори: "Никаква вина!" Той изтъкна, че не е говорил от месеци с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

9

alfakentavur

28.04 2023 в 06:49

А на третите вече трети ден им излиза пяна от устата, за да се обясняват, че главната Копейка няма къса п**ка :(

14469

6

случайно прочетох

27.04 2023 в 13:02

Искал той ;–)))))))))))))
Никой не го пита, ама той да си каже.
Смешник!

17439

5

мнение от IP

27.04 2023 в 12:59

Изтъпанил се човекът с пачките и кюлчетата и си мисли, че ще му се върже някой. Свърши това време. Колкото по-рано избирателите на ГЕРБ разберат, че Борисов повече кабинет няма да състави никога, толкова по-бързо ще се оправи държавата.

1017

4

IvoIvo

27.04 2023 в 12:41

Е нали видяхме Кирил колко "успешно" се справи...

-1650

3

ob1

27.04 2023 в 11:38

Тикво проста, или се гушваш с агата и ДГД, или подкрепяш истинските евроатлантици и стоиш без министри. Друг начин няма. Щом твърдиш, че трябва да има правителство това са ти възможностите. Аман от тъпотиите ти!

И пак - "това са хора, които не знаят как се управлява държава". Що се натискаш да работиш с тях тогава? Плюещ павиан!

15914

2

поп Дръвчо

27.04 2023 в 11:21

Борисов иска.... да краде. И да компрометира политическите си алтернативи.

И ако не му се получи ще е много добре. Имаме всички шансове.

1935

1

Муню

27.04 2023 в 10:56

Вина за ГЕРБ?
Нееее, те само като се случи нещо хубаво е заради тях, а когато нещо некадърно - не от тях.
Нищо, че 20 години все техни кадри управляват почти всики град!
Стига с тези сплашвания а направо да си направят план Б.
Станаха жалка партия!!!
Шантаж им е сутрешния Добър Ден, или .....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки