Бойко Найденов: Посещението на Кьовеши не е заради 'Магнитски', а заради евросредства

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2021 в 10:26 2131 0

Бойко Найденов

„Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ“, коментира в предаването „Тази сутрин“ на bTV бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Според него България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема.

„Единият е това, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени. И второto е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни“, посочи той.

„Ясно беше посочено защо са отхвърлени кандидатурите на прокурорите – нямат достатъчно опит в разследването на подобен вид престъпност и просто не отговарят на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били зададени предварително, би трябвало да се съобразим с тях“, обясни Бойко Найденов.

По думите му Лаура Кьовеши има строга определена рамка, в която има правомощия – разследване на злоупотреби с европейски средства.

„Доколкото наистина познавам изявите ѝ, мисля, че няма да излезе извън своите правомощия и да прави политически коментари“, прогнозира той.

„Категорично не трябва да се надяваме някой от вън да влияе върху развитието на нашата правосъдна система – нито от страна на европейската прокуратура, още по-малко от страна на САЩ с налагането на санкции на трима души по закона „Магнитски“. Сами трябва да решим нашия проблем“, посочи още Бойко Найденов.

По думите му у нас наистина има много злоупотреби с европейски средства. "Те се приемаха едва ли не като начин на облагодетелстване на отделни лица, които имат досег с властта“, каза той. Като пример посочи проблема с къщите за гости.

„Когато някой човек, който е във властта, си построи такава къща за гости по програма, след 5 години тя става негова, без значение дали е ползвана по предназначение. Ако се установи нередност, бюджетът връща парите на ЕС – така ние, всички данъкоплатци, му купуваме една къща“, коментира Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови