Как Украйна забрани руските сериали

"Европейските продуценти не дават подкупи. Затова у нас не излъчват техните сериали, макар да са по-евтини"

Дойче Веле 15 февруари 2015 в 19:53 12418 25

Кадър от руския сериал "Снайпер".

Върховната Рада в Киев забрани излъчване на руски телевизионни сериали, прославящи руската армия и други силови ведомства: с цел да ограничи руската пропаганда. - И като потъпква медийната свобода, отряза начаса Москва.

Скоро от украинските телевизионни екрани ще изчезнат игрални филми и телевизионни сериали като "Прокурорска проверка", "Снайпер", "В служба на родината", "Разрушителна сила" и други от този род. Украинските телевизионни зрители няма да могат да видят и наскоро заснетия от режисьора Андрей Звягинцев филм "Левиатан", който е номиниран за Оскар за чуждоезичен филм.

Всички в кюпа

Върховната Рада забранява излъчването на руски пропагандни киноленти, заснети след 1991 година, които прославят съветските правоохранителни органи, армията, държавните символи на Русия и такива с антиукраинска насоченост. В забранителния списък влизат обаче и филми с различен жанр и тематика, заснети в Русия през 2014 година, казва авторът на законопроекта Николай Княжицкий, който е председател на Комитета по въпросите на духовността и културата. Пълният текст на приетия от Върховната Рада на 5 февруари закон все още не е публикуван. По думите на Княжицкий, посредством закона Киев иска да ограничи мощното влияние на руската пропаганда сред укринските граждани. Той уточнява при това, че забраната важи само за телевизионните канали и не засяга киносалоните в страната.

Украинците гледат различно на тези нови ограничения. "В Русия има много талантливи кинорежисьори, които правят задълбочено кино. И това не се отнася само до Андрей Звягинцев, който засне "Левиатан", а и до много други като Виталий Манский от Лвов, който от години живее в Русия и там прави кино. Какво сега? Да не гледаме и неговите филми ли? Това са произведения на изкуството, които само с един необмислен ход отиват в общия кюп", възмущава се зам.-председателят на съюза на украинските кинодейци - кинорежисьорът Роман Ширман.

В бъдеще решението за забрана да се излъчва определен сериал или игрален филм ще взема експертна комисия по въпросите на киноразпространението към Държавната агенция по въпросите на киното. Освен забраната, комисията е длъжна да разработи схема за налагане на глоби на определени телевизии, които нарушават закона. Размерът на глобата варира между 10 и 30 минимални работни заплати.

По думите на члена на комисията Виталий Капранов, само 10 процента от разглежданите от нея серии и игрални филми съдържат елементи на пропаганда или имат антиукраинска насоченост. "Продуцентите бързо се ориентираха в конюнктурата и от новите ленти изчезнаха огромните руски трикольори и двуглавите орли. Дори и във филмите за милицията", казва той в разговор с Дойче веле. Капранов прогнозира, че сега ще се увеличи броят на западноевропейските и американски телевизионни сериали. "Преди време украинските зрители гледаха "Туин Пийкс", "Алф" и други западни сериали. Но това беше по-рано. След това ни насадиха руските сериали", казва Виталий Капранов.

Реалности и "бонуси"

Повечето експерти отбелязват, че европейските телевизионни сериали са значително по-евтини от руските. Въпреки това досега украинските телевизионни канали са закупували руски сериали - благодарение на мощното руско лоби. "Ако един европейски сериал може да бъде купен срещу 500 до 3000 долара за час, руските сериали струват между 25 и 30 000 долара за час. И украинските телевизии купуваха руски сериали, като заявявяха, че съдържанието им съответства на украинската действителност. А всъщност това беше чиста проба корупция", казва Николай Княжицкий. Виталий Капранов допълва, че решенията за излъчването на определен сериал се вземат от мениджърите на телевизиите, които получавали тлъсти "бонуси" от руските продуценти. "Европейските продуценти не дават подкупи за излъчването на техните ленти. Затова у нас не излъчват техните сериали, макар да са по-евтини", казва той.

Експертите не изключват възможността руското лоби да се опита да промени новия закон. Още на втория ден след гласуването депутатите от опозиционния блок, в който влизат бивши съратници на Виктор Янукович, внесоха молба за отмяна на приетия закон. А министерството на външните работи на Русия разпространи декларация, в която окачествява закона като потъпкване на свободата на словото и призовава международната общност да реагира. "В Украйна методично се създават правни механизми на политическа цензура, под предтекст за защита на националната сигурност", четем в декларацията на външното министерство в Москва.

Ще се възползват ли от шанса?

Ако говорим за последствията от новия закон, ще видим, че има много слаби места. "Украинските кинорежисьори могат да правят качествени филми, но те трудно ще се преориентират бързо към "промишлените мащаби", смята кинорежисьорът Владимир Тихий. "Не можем да очакваме бързи промени в украинския кинопазар. В продуцентството трябва да навлязат млади хора с ново мислене, а не както сега с остарял идеологически светоглед", казва той. Според него, украинската киноиндустрия има нужда от значителни инвестиции. Средства, с които обаче държавата не разполага. А сегашните продуцентски къщи не искат да наливат пари в украинското кинопроизводство.

Съставителите на новия закон за забрана на излъчването на руски сериали, гледат по-оптимистично на нещата. Украинският съюз на кинодейците също вярва във възможностите на украинското кино. "Ние имаме всичко - талантливи режисьори и актьори, снимачна техника и студия. Имаме и опит. Това е шанс, който украинците трябва да използват", казва зам.-председателят на съюза Роман Ширман.

Приетият от Върховната Рада закон трябва да бъде подписан и от президента. Ако Петро Порошенко го парафира, два месеца след обнародването на закона от телевизионните екрани в Украйна ще изчезнат руските пропагандаторски сериали и игрални филми.

Дойче веле

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика