БНР: бургазлии получават повиквателни. MO: Военните окръжия рутинно актуализират данни

Георги Ангелов 28 февруари 2022 в 14:02 3837 0

Снимка Getty Images

Снимката е от учение Trojan Footprint - South 21 в България

"Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет". Това съобщиха от Министерството на отбраната. В прессъобщението не се казва какъв е поводът за припомнянето, но по-рано БНР предаде, че бургазлии са получили повиквателни за явяване във военно окръжие. Един от тях, който не е част от доброволния резерв и е отбил наборната си служба преди повече от 20 години, казва, че никога досега не са го търсили по подобен повод и начин. Даденото му обяснение е, че при военно положение има два часа да се яви на указано за него място. Поискани са му размери на обувки и дрехи.

От МО твърдят, че военните окръжия рутинно изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация, уточняват от министерството. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани.

"Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година. Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага, поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни, освободени от служба в запаса в съответствие с чл. 62 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България", се казва още в съобщението на МО. 

Съгласно чл. 95. От Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България „запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!