Quantcast

Бивш министър даде новоназначен зам.-министър на прокурор

OFFNews Последна промяна на 11 август 2014 в 15:31 5625 6

Служебният заместник-министър на регионалното развитие Радослав Русев е даден на прокурор, съобщава БГНЕС.

Името на Русев като заместник на Екатерина Захариева беше обявено днес от премиера Георги Близнашки. Прокуратурата разследва сигнал срещу него в качеството му на бивш шеф на ВиК-добрич. Сигналът е подаден миналата година от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева. Министерството на регионалното развитие (МРР) е принципал на добричкото водно дружество.

Русев е оставил дружеството в изключително тежко финансово и производствено състояние. В отчета, който той е представил пред регионалното министерство, са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн. лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. Загубите на вода пък са 84 %, при средно за страната 50-60 %, показват още проверките на контролните органи.

Русев също така не е направил нищо за подобряването на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Съгласно промените в законодателството големите консуматори на ток - средно напрежение могат да избират доставчика си съобразно офертите, които ще им предложат различните ЕРП-та. Това би намалило разходите на ВиК – Добрич за електроенергия с 10-15 процента, което би било немалка икономия с оглед на обстоятелството, че месечните сметки на водното дружество за ток са около 830 000 лв.

При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото водно дружество, сочи още проверката.

От Окръжна прокуратура-Добрич съобщиха за OFFNews, че срещу Радослав Русев не се води досъдебно производство и той не е привличан като обвиняем. През април 2014г. прокуратурата е образувала досъдебно производство по сигнал на регионалния министър тогава Десислава Терзиява, след проверка, извършена от МРР. Към момента производството се води срещу неизвестен извършител по текстове от Наказателния кодекс, които са за безстопанственост. 

"В настоящия момент се извършват указаните от прокуратурата процесуално-следствени действия с оглед събиране на доказателства относно авторството и правилната квалификация на деянието", уточниха още от прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 10:39

Води се разследване срещу неизвестен, понеже докато се съберат доказателства срещу този, се спазва процедура за неизвестен извършител. Ще му дойде времето :) Дано после дойде времето и на предните, ама надали!

12.08 2014 в 07:53

И какво общо има заглавието с написаното в статията???
Там се разбира,че човека не е даден на прокурор,и че се води следствие срещу неизвестен.
Медиите продължават да ме убеждават че са олигархо зависми,и журналистите им пишат както каже шефа,а не ИСТИНАТА!

11.08 2014 в 17:08

Заглавието не е еднакво със съдържанието на статията. Дли е глупост или идиотщина.

11.08 2014 в 16:47

Вижте му часовника та тоя държавен служител - за десетки хиляди евро????!!!!хайде прокуратурата, размърдайте се и ...в пандиза!!!

11.08 2014 в 15:58

Това " даден на прокурор ", е като " с цялата тежест на закона " :-)

11.08 2014 в 15:57

Поредната мишка и експерт-клоун!