Без глоба за разхождане на куче без каишка

Ивайло Анев 04 февруари 2016 в 11:02 18807 8

Няма да има глоба за стопанин, който разхожда кучето си без каишка. С 82 гласа "за" и 20 "против" депутатите приеха да отпадне текстът в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който предвиждаше подобна санкция. 

"Стопанин, който пусне или допусне куче извън мястото му за отглеждане без придружител, се наказва с глоба от 50 до 150 лв, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лв. Наказанието се налага и на лице, което пусне или допусне свободно движение на куче в населено място без повод", пише в отхвърления текст, който отпадна без дебати.

Забраната в момента е разписана в общинските наредби, но често хората не се съобразяват с нея. Зачестилите случаи на нападения от домашни кучета наложи записването ѝ в закона, но днес тя беше отхвърлена.

По-високи глоби за ветеринари и животновъди

От 1000 до 2000 хил. лв. скача глобата за ветеринарен лекар, ако не сигнализира навреме за появата на зарази. При повторно нарушение санкцията става двойна - от 2 до 4 хил. лева. Ако след действията на ветеринаря бъдат констатирани значителни икономически загуби или опасност за здравето на голям брой хора или животни, глобата е от 5 до 10 хил. лв., а при повторно нарушение - от 10 до 20 хиляди. 

Според промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, тежки санкции се предвиждат и за фермерите, които при избухване на заразни огнища не спазват инструкциите на ветеринарите за налагане на карантина и продължават да продават животните. Стопанствата на тези животновъди ще бъдат затваряни, а животните – умъртвявани.

От левицата предложиха глобите да са значително по-ниски, но идеята им беше отхвърлена.

Дора Янкова от БСП обяви, че прекалено солените глоби няма да доведат до намаляване на злоупотребите. "Нека влезем в една по-нормална процедура, като сложим нормални глоби, които да накарат хората да спазват правилата, да не се изхвърляме с толкова високи суми", призова Янкова.

Светла Бъчварова подкрепи идеята на колежката си от БСП, като обяви, че високите санкции няма да бъдат плащани. "Така няма да могат да въведат този контрол, който целят", категорична беше тя.

Депутатите от управляващото мнозинство защитиха идеята, като обявиха, че са нужни увеличения на глобите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!