Кучето не може да се разхожда винаги с каишка, приютите увеличават бездомните

OFFNews 13 декември 2015 в 08:45 9210 9

Снимка Фейсбук

Приютите за бездомни кучета на Столична община ще трябва да махнат външните клетки, ВАС ги обяви за незаконни, заяви за OFFNews Марта Георгиева, общински съветник от РБ. 

- Г-жо Георгиева, промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, гласувани на първо четене в парламента, предвиждат всички кучета да бъдат разхождани на каишка? Възможно ли е това и защо трябва да бъде така?
-
За да се въвеждат такива задължения, трябва първо да има условия за това. Тоест - към същия текст да има и уточнение, че в населените места ще има обособени места за разходка на кучета, включително такива, в които да тичат свободно. В цяла София знам само две две оградени места за подобна цел. С този текст зорлем законодателят прави хората нарушители, защото има други изисквания, според които си длъжен да осигуриш на кучето си необходимото движение. Освен това повечето полета извън населените места, където кучето би могло да тича, са обявени за ловни. Така един ловец съвсем законно може да гръмне кучето - те имат право според закона за лова да стрелят, без значение дали по пинчер или булонка, само защото всяко куче в ловно поле се води по тяхна преценка е потенциална опасност за дивеча. Гражданите са вкарани в някакъв абсурд, така не се прави.

- Може би целта е да се намали броят на бездомните кучета?
- Няма да се намали. Безспорно популацията на бездомните кучета се увеличава от безразборното развъждане и липсата на контрол над домашните кучета. Затова трябва домашните кучета да са регистрирани и чипирани. Таксата куче е 24 лв. годишно, тя е напълно поносима за собствениците, още повече, че от нея са освободени кастрираните любимци. Срещу тези пари стопаните на законно притежаваното куче следва да получават добри условия за неговата разходка. Сегашните промени в закона само ще увеличат напрежението в обществото и ще дадат повод за тормоз над стопаните на домашни кучета. Мястото на подобни текстове дори не е в този закон.

- Защото контролен орган е Българската агенция по безопасност на храните, нейните инспектори ли ще проверяват дали кучето е на каишка?
- Отношението собственик-животно-компаньон са уредени в Закона за защита на животните. Там е предвидено тези, които проверяват собствениците, да са инспекторите към общините, а същевременно контролът върху хуманното отношение към животните пък се води от Българската агенция по безопасност на храните. На практика конткролът е неадекватен. С промените в закона сега се създават и условия за масово убиване на животни в животновъдните обекти. Може би от Министерството на земеделието са го написали, като са имали предвид крави, овце и т.н. и превенция на някакъв тип зоонози, но нищо не може да оправдае убийството на здрави и безопасни животни. А това ще засегне и приютите за животни. При груби нарушения в такъв обект ветеринарните властти могат да умъртвят животните. Това и от правна, и от житейска гледна точка е абсурд. Управителите на приюта не водят правилно дневника, в който записват животните, системно - дали това е грубо нарушение? Нарушение на човек, а наказваш животното. 

- Какво се случва с котките, те превземат улиците на София доста повече от кучетаета?
- Към котките трябва да се прилагат същите, единствено гарантиращи намаляването им, методи, като за кучетата - кастрация, регистрация, чипиране и връщане на място. Никой обаче не прави това, освен граждани-доброволци. Трябва да се правят и преваксинации. Това може да реши проблема, но ако се спре притока.

- В крайна сметка ще бъдат ли всички кучета с каишка на разходка?

- Мисля, че тези текстове ще отпаднат. И сега има задължения стопаните да контролират поведението на кучетата, някои даже трябва да се водят с намордник. Но не се спазва и не се контролира. 

Министерството на земеделието продължава да си прави предложенията за промени на тъмно. Преди време имаше фалшификация на проблем с наредбата за приютите от служителите на институцията - бяха качили на страницата си за обществено обсъждане различен текст от този, който после е издаден от министъра и публикуван в държавен вестник. Съдът го отмени.

За приютите се дават милиони, дори и за най-мизерния. На всичкото отгоре чрез тях се увеличава броят на бездомните кучета, а не се намалява. Защото като не си възпрял притока, на мястото на прибраните кучета се появяват нови. И хем има едни в приют, хем на улицата нови. В бюджета на Столична община има заложени 2 и половина милиона за приютите за бездомни кучета. Като се раздели на сравнително точния им брой - 6000 в столицата, излиза, че за едно куче ще се харчает 417 лв. Няма никаква легитимност на това прахосничество, при положение, че една кастрация дори при частен ветеринар струва 10 пъти по-малко и при положение, че кучетата в общинските приюти умират от лошите условия. Тези пари отиват по веригата от неефективност на метода - с тях на практика се увеличава популацията. 

- В какво всъщност обвинявате властите?

- Властите изобщо - Министерството на земеделието и Столична община в случая - се опитват да изолират организациите за защита на животните от процеса по създаване на нормативните документи, въпреки че по закон са длъжни да ги включват. После произвеждат неефективни и незаконни актовете, които падат в съда. Столична община лобираше Министерството на земеделието да позволи в Наредбата да бъде пренебрегнато хуманното отношение към животните и да позволи в приютите кучетата да се събират по хиляди и във външни клетки. Министерството на земеделието не се съобрази с организациите за защита на животните и се подаде на натиска на Столична община. Последната даде милиони за строежа на такъв тип отворен приют със занижени изисквания за хуманни условия. Само че тези текстовете паднаха във ВАС миналата седмица. И към днешна дата общинските приютите в Горни Богров и Сеславци са незаконни и трябва да променят функционалността си. Всички губим, а животните продължават да страдат. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!