Българските БТР-и тръгват към Украйна

OFFNews 05 март 2024 в 14:10 2417 2

Снимка Фейсбук/Тодор Тагарев

Очаква се българските БТР-и да потеглят към Украйна днес. Част от 100-те бронетранспортьора в момента се намират в едно от поделенията на жандармерията в София, съобщава bTV.

Министерството на отбраната не коментира откъде ще започне транспортирането на машините към фронта. По информация на bTV обаче БТР-ите вероятно ще потеглят от ЖП-гарата в Нови Искър. Тя е отцепена с ленти.

Там се намират част от БТР-ите и придружаващата техника, която вече е докарана и се очаква да отпътува за Украйна. Те ще бъдат натоварени на жп платформи. По-голямата част от предвидените близо 100 машини все още е в поделението във "Врана".

Машините бяха собственост на жандармерията. С гласуване на Народното събрание те бяха прехвърлени на Министерство на отбраната. Това се случи в края на миналата година. Очакваше се фирма, която да ги извози. 

Забавянето на доставката на бронетранспортьорите за Украйна стана повод за искане оставката на военния министър Тодор Тгарев от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Освен това Тагарев беше изслушан в Комисията по отбрана по отношение на предоставената военна помощ за Украйна.

Тогава стана ясно, каква е била логистиката около стоте бронетранспортьора. По думите на военния министър е създадена организация от работна група с трима заместник-министри – на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта. Те са проучили различни варианти за изпращането на БТР-те.

Машините са били извозени до специална локация, откъдето да бъдат натоварени на влакови композиции, като това е отнело около 3 седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

05.03 2024 в 17:49

Айде на добър час и много орки да утилизират :)

400

1

демотиватор

05.03 2024 в 14:20

Най-сетне; на добър път!! (ジ) ✊

(поредна лоша новина за азиатците, след кат им потопиха гемията "Котов" барабар с хеликоптера на палубата)
 
X

Да помогнем на украинските деца!