Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Български пощи преминават към Калина Константинова

Ружа Райчева 17 март 2022 в 11:46 2665 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Депутатите предприеха още една стъпка към дигитализацията на пощата и превръщането на пощенските клонове в административни центрове. 

Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за пощенските услуги, които отразяват преминаването на Български пощи от Министерството на транспорта и съобщенията към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. 

От 211 гласували народни представители "за" бяха 121, "против" 90, "въздържали се" нямаше. 

В мотивите на законопроекта се посочва, че основната цел на промяната е да се намали административната тежест.

Освен това и информационните технологии бяха извадени от шапката на транспортното министерство, за да бъдат прехвърлени към току-що създаденото Министерство на електронното управление, ръководено от Божидар Божанов. 

Обвинения от опозицията

Гюнер Ахмед заяви, че ДПС няма да подкрепи законопроекта. Според тях промените се правят само защото транспортният министър има конфликт на интереси, тъй като е един от основателите на куриерската фирма ЕКОНТ.

"Защо да не махнем и пътищата от регионалното министерство, защо не улесним живота и на г-н Караджов? Ако г-н Събев не е подходящ за това министерство заради конфликт на интереси, по-добре да сменим него", заяви той. 

Цончо Ганев от "Възраждане" пък смята, че прехвърлянето на Български пощи е "за един вицепремиер, който нищо не прави по цял ден".

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ този законопроект трябва да бъде изтеглен. "Извеждането на пощите от министерството и преместването им слага само смокинов лист върху идеята те да бъдат ликвидирани, което е интерес на г-н Събев, както и на всеки в бранша", смята той. 

Кратка защита от управляващите

Николай Ангов от "Продължаваме промяната" обясни, че промяната няма нищо общо с конфликта на интереси. Съпартиецът му Благовест Белев заяви, че усъвършенстването и добрият мениджмънт са същността на тази реформа и помоли опозицията да дава оценка, след като има резултати. 

Настимир Ананиев от ПП заяви, че пощите са лицето на държавата и те са били неефективно управлявани и затова трябва да отидат при вицепремиера по ефективното управление. 

"Чухме как от Министерството на транспорта се вадят информационни технологии и Българските пощи. Всеки може да каже докъде е стигнало електронното правителство и има ли такова през последните години, затова беше направено това. Да, ние ще ви покажем как се управлява!", заяви Ананиев, което предизвика силното неодобрение на парламентарната група на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Е такава мизерия като Български пощи няма. Няколко пъти се редя и лелката е заключила в 5 без 10 за да брои пари при работно време до 5. Влизаш лелката продава дамски гащи, календари с котки, Бързи кредити на 50-100 процента лихва и листовки на техни познати с фирмички за някви глупави дейности. Толкова гнило държавно дружество че ще трябва 20 години за да влезне на нивата на Румънските пощи.

Цени Български пощи
Пратка до Франция - 35 лв, Пратка до Австралия 28 лв.
 
X

Подкастът на OFFNews