"Българите в Украйна сами решават за мобилизацията, но те имат и дълг"

Нели Чолашка Последна промяна на 11 февруари 2015 в 14:15 2831 23

Микола Балтажи, посланик на Украйна.

Българите сами си решават, но да не забравяме, че те са украински граждани и всичко трябва да се решава в правното поле.

Това обяви украинският посланик в София Микола Балтажи, който се срещна днес с представители на парламентарните групи в Народното събрание, за да ги информира за ситуацията в Украйна.

"Загинали са няколко души българи", каза посланикът. Той не потвърди информацията за 40 убити и призова да се внимава с информацията по този "извънредно деликатен и чувствителен въпрос".

Балтажи не можа да съобщи и броя на мобилизираните на страната на Украйна във военните действия етнически българи.

Той обясни, че не се води статистика по езиков, религиозен или друг принцип за хората, които се мобилизират.

"Украинските етнически българи са част от украинското общество. Всички хора, които са мобилизирани, защитават териториалната цялост и свободата. Това е свещен дълг на всеки гражданин на една държава", напомни украинският посланик.

Според Балтажи няма заплаха от масово преселение на етнически българи от Украйна в България.

"Те трябва да се питат дали са готови", каза още дипломатът след срещата с депутати от ГЕРБ и допълни, че България също трябва да се запита дали е готова за това.

След ГЕРБ Микола Балтажи се срещна и с Патриотичния фронт (ПФ), които от известно време много настояват за спешни мерки да се подпомогнат хората с български произход в Украйна.

На тях посланикът е обещал по-подробна информация за ранените и убити българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2015 в 22:15

Да,всичко в този свят произлиза от славянството!Ха-ха!Напротив името Владимир води началото си от Владимир Къси Путин Първи!

11.02 2015 в 21:28

Не бъдете нагли в незнанието си госкпожо.
Ето:
"Владимир - вариант на старинното Владимер. Владетел на света (от славянски влад - владея и мир - свят). Денят на Св.равноапостолен велик княз Владимир е 15 юли.

11.02 2015 в 20:19

Не знам дали знаеш ни-koi,ама името Владимир е българско!Ама такъв малограмотник като теб,който си мисли,че руската азбука са я измислили руснаци какво да очакваш.Най-добре си ходи в родната Русия,ама нали знаеш,че там хомосексуализма е забранен със закон!И с тролове,които пишат от Санкт Петербург ул."Савуйшкин"#55 нямам никакво намерение да разговарям!Вас,монголоидите ви мразя безплатно!

11.02 2015 в 19:37

Владимировна, отлично владееш руската ненормативна лексика. А добре се справяш и с българската. Че и името ти руско, почти като на дъщеря на Путин. Предполагам си продукт на някое руско училище, но на 10 ноември си станала русофобка. Продължавай да пишеш, чета те с удоволствие!

11.02 2015 в 18:44

Ходи ти се бий , ве , дебил.Айде Зимай Прасето , Тучето и Яйцето и бегом на фронтовата линия.Дей и пиндостански подлоги - съсипаха си държавата за некой долар повече.

11.02 2015 в 18:22

Фашистката хунта обича да се пени по телевизията а на първа линия няма срама да праща Българи! Нашата държава трябва просто да им даде възможност да се върнат в родината не да умират за слава на Украинската мафия!

11.02 2015 в 18:10

До koj:Владимировна Ленина ще викаш на майка си руската блядка и баша си пияният дървосекач!Защо не застанеш с името си,ама така е по-лесно да плещиш глупости и да ръсиш лъжи!Това,какво ще решат украинците си е тяхна работа-акъл от посерковци като теб никой не иска!

11.02 2015 в 18:05

F1, аз само казвам своето мнение... и ти не си никой че да ми забраняваш да имам собствено мнение!!! Аз оважавам вашето мнение, но ти, овъжаваш мнението само на тези които мислят като тебе... Вие русофилите нали уж сте много "човешки", и големи антифашисти... ами тогава спазвайте си правилата, оважавайте мнението на другите, които не мислят като вас... F1, ако ти се наричаш "антифашист" и "антиимперялист" би трябвало да се извиниш, за това дето си казал... ако не го направиш, това доказва че русофилите, "антифашисти" и "антиимперялисти" сте маскари, и подкрепяте само вашите хора... Хайде какво ще направиш???

11.02 2015 в 17:15

14 идиот!
Рязан негърски кур за тебе!

11.02 2015 в 17:06

Ако българите в Украйна са русофили-путкинолюбители, аз НЕ изкам те да дойдат в България, то само това чакаха рубладжиите... да дойдат 2000 българи от Украйна и броят на рубладжиите да се удвои... аз НЕ изкам пародията БСП да има повече електорат... Ако българите в Украйна обичат велика россия, да си ходят в нея, а не в България!!!
Хубавото е че има българи които се борят за Украйна... Браво!!!