Ненчев: Няма искане за участие на български военни в Украйна

OFFNews 11 февруари 2015 в 09:00 3797 1

Ненчев: Няма искане за участие на български военни в Украйна

Снимка Министерство на отбраната

Няма постъпило искане от страна на НАТО за участието на България в операция в Украйна. 

Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев в интервю за БНТ. 

На въпроса каква ще е позицията му, ако НАТО поиска участието ни, Ненчев заяви, че не иска да отговаря на хипотези.

"Ние сме част от един съюз, НАТО е отбранителна организация. За участие на български военни няма такова искане на този етап", каза той. Според него само в България има този тип колебания, има особена чувствителност на тази тема.

През годината е заявено участието на "13 или 14" американски танка на българска територия заради планирани съвместни учения. "5-6 танка ще дойдат през март, след това други през есента", каза той.

Министърът уточни, че НАТО не прави внезапни учения, "за разлика от това, което прави Русия – струпва изведнъж големи количества войски за учения". Той каза, че ученията на българска територия са планирани и това може да се провери на интернет сайта на НАТО. Планираните учения тази година на българска територия са 77.

"Ние даваме възможност на нашите момчета и момичета да попаднат на едно място с нашите партньори и да видят на какво са способни", коментира министърът. 

По думите му тези обучения улесняват армията, защото се поделя финансирането, при което по-голямата част се поема от гостуващите. 

Той заяви, че страната ни не изпълнява ангажимента си за повече разходи за отбрана. "Питате ме дали ще изпълняваме ангажиментите си към НАТО. Вече имаме един ангажимент, който не изпълняваме – произтичащ от решението в Уелс да увеличим бюджета за въоръжаване на армията, ние не го изпълняваме, каза министърът и уточни, че заради това вече "може да бъдем извадени от НАТО". 

Във връзка с изграждането на координационен център на НАТО в България, той обясни, че в него ще има 40 служители. Българите ще бъдат подбрани в зависимост от това какви ще са техните задължения. Разходите за тях ще са за сметка на министерството. 

"Говорим за динамична обстановка. Когато разглеждаме средата за сигурност, да не говорим само за Украйна, не бива да подценяваме и това, което се случва в Близкия изток", обобщи Ненчев. Според него "окото на задаващата се буря" може да дойде от юг, може и от изток. За решаването на ситуацията в Украйна той бил оптимист, защото научил, че е имало разговор Обама Путин, вярва в здравия разум на европейските институции.

За охраната на границата ще участваме със 180 войника, ще предоставим техника за съдействие. Имаме готовност във всеки един момент да изпратим техниката, която е заявена, както и личния състав, каза още Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!