Андрей Райчев: Ние сме пред война, тя все още е студена

Иво Инджев: Русия е фашистка държава

OFFNews 11 февруари 2015 в 11:28 8347 52

Военният конфликт в Украйна и позицията на България в критичната ситуация противопостави в ефира на Нова телевизия социолога Андрей Райчев и журналиста Иво Инджев.

Иво Инджев се застъпи за тезата, че в случая агресията идва от Русия, след като анексира Крим към Руската федерация. Социологът Андрей Райчев пък бе категоричен, че България е пред война, макар все още да се намираме във фаза на студени действия.

„Ние сме пред война. Тя все още е във фаза на студени действия. Големите сили все още говорят за пари, което за мен е успокояващо. Темата е обаче кой ще помага на Украйна, след като нещата се успокоят", коментира военния конфликт  социологът Андрей Райчев.

"Има и още нещо. За Запада е трудно да работят на два фронта – единият за Русия, а другият за „Ислямска държава”. В случая Европа се раздели на две части. Всичко това обаче е добре за Америка, защото случващото се е далеч от тях. Страната ни води удивителна политика в това отношение. В това разделение на Европа - на истерична, проруска и неутрална част, България зае две позиции, като хитрата сврака с двата крака", смята социологът.

"Ако балансиращата инициатива на Ангела Меркел и Франсоа Оланд не успее, ще се стигне до много тежко изостряне на ситуацията. Истината е, че Европа се изложи в решаването на проблема в Украйна. Това показа, че степента на федерализация е много ниска. Не беше работа на Меркел и Оланд да решават кризата в Украйна и да бъдат арбитър в отношенията между Москва и Киев", категоричен е социологът.

На противоположна теза застана Иво Инджев.

"Няма по-фашистка държава от Русия. Там се приемат закони, които отнемат права на пълноценни хора. Владимир Путин сложи на картата на позора най-голямата държава в света", коментира от своя страна журналистът.

"Не бива да се слушат опорните точки на Кремъл, украинските сепаратисти са анексирали част от Русия, САЩ били лоши, защото Нюланд раздавала бисквитки на Майдана. Защо се забравя факта, че Путин раздаде огромни пари на Янукович, за да остане на власт и продаде на сепаратистите огромни количества оръжие. Путин постави на картата на позора най-голямата държава в света. Преди поне Русия имаше съюзници, а сега кои са съюзниците на Путин", попита риторично журналистът.

Иво Инджев бе категоричен, че агресията на Путин едва ли ще остане само на територията на Украйна. Той се бори за подкрепата на своето население – 80% го подкрепят. Война обаче на този етап не е възможна. Ние сме се върнали към студената война. Едва ли има друга държава, която отделя 21% от бюджета си за въоръжаване, след като руската икономика напълно се е сринала, посочи още Иво Инджев. Журналистът изтъкна, че Русия се превъоражава най-активно и припомни, че през 2008 г. нещо подобно на това, което става Украйна, се е случило и в Грузия.

Според социолога Андрей Райчев грешката на Владимир Путин е анекса за Крим. С този ход Русия си е докарала единствено нетърпимост от страна на Европа и САЩ. Престъпно било и деянието да бъде поддържан гнилият режим на Янукович, който съвсем закономерно беше свален. Според него военните фактори тук са два – Русия и САЩ. Но единствените, които имат изгода да тлее конфликта в Украйна – това са американците.

На САЩ е изгодна тази история. Те са далеч от Русия, тя произвежда любимия им враг и затруднява Европа. А за Русия е важно да спре решението на НАТО да влезе в Украйна – това е опасност за Русия, която тя по никакъв начин не би искала да се случи, коментира Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!