Патриотите искат спешни мерки за защита на българите в Украйна

Нели Чолашка 11 февруари 2015 в 09:55 2281 0

Красимир Каракачанов

Патриотичният фронт настоява за спешни мерки за защита на българите в Украйна, обяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов с декларация в парламента. 

Той напомни, че в Украйна живеят над 500 хил. наши сънародници, а най-компактната група от над 200 хил. души живеят в донетска област.

В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи, в районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи, обяви още Каракачанов.

По думите му гражданската война в Украйна е изправила от двете страни на барикадата българи срещу българи.

"Това е трагедия, към която българската държава все още гледа безучастно. Вече стотици наши сънародници се обърнаха към нас с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции към заплахата за техния живот, нежелаейки да бъдат въвличани в една кръвопролитна гражданска война, за която те не носят никаква вина. Война, в която са загинали вече повече от 40 наши сънародници", обяви още съпредседателят на ПФ.

Мерките, които предлага Патриотичният фронт са:


1. Президентът на Р България да свика спешно заседание на КСНС, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми.

2. Правителството спешно да изработи план за приемането на наши сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт.

3. МнВР да предприеме необходимите действия за установяване верността на твърдението за непропорционално високият процент мобилизирани етнически българи в Украйна, спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителния брой на загиналите в конфликта етнически българи.

4. Външно министерство да осигури чрез дипломатическите и консулските представителства на Р България възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници.

5. Министерство на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство.

6. Правителството на България своевременно да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови