България подкрепя Украйна за НАТО - правителството подготви съвместна декларация с Киев

OFFNews 05 юли 2023 в 20:37 975 6

МС

Снимка gov.bg

Правителството подготви съвместна декларация с Украйна

Правителството одобри днес проект на съвместна декларация между България и Украйна - ден преди очакваното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България.

В двустранната декларация за "евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това" - посочват от пресцентъра на МС.

"България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г." - заявиха още от правителствената пресслужба.

На днешното заседание на Министерския съвет е одобрен и проект на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни. 

Документът изразява "желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии".

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области.

Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

05.07 2023 в 22:35

Екстра, да поизмием малко Радевия срам!

345

5

Джендо Джедев

05.07 2023 в 22:30

Веждичка,

Намери някъде един отворен прозорец (ама на по-висок етаж, че да не натовариш излишно здравната система) и реши проблема с жалкото си, мизантропско съществуване! :D

936

4

escrin

05.07 2023 в 22:05

"Бай дъ уей"
ЛОЛ бе, кажете здравей на новата инкарнация на belovejdov, този път се е именувал "Критик на Чистият Разум".
Съвсем пресен, създаден днес.
Братле, ти си уникален лузър, честно. Колко пък да ти плащат ченгесарите, че се въртиш от 2 години като кърлеж в тоя сайт. Сто пъти ти триха профилите, пак си тук.

900

1

Орлин

05.07 2023 в 20:43

Браво!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика